Spørgsmål og svar om spildevand

Vi har samlet en liste med hyppigst stillede spørgsmål til dig. Hvis du ikke finder svar på dit spørgsmål her, er du altid velkommen til at kontakte os.

Hvad gør jeg, hvis min kloak er stoppet?

Hvis din kloak er stoppet, så kan tilstoppelsen ligge enten på din egen grund eller ude i den offentlige del af afløbssystemet. Hvis du har et rottespær, så skal du starte med at få det tjekket, da tilstoppelsen ofte sætter sig her.

Skelbrønden er tom for vand
Hvis skelbrønden er tom, så ligger problemet i din del af afløbssystem. Du kan forsøge selv at spule vand igennem systemet med en haveslange. Hvis du ikke vil det, eller du ikke kan afhjælpe tilstoppelsen i afløbssystemet, kan du kontakte et privat slamsugerfirma eller en autoriseret kloakmester. Denne udgift skal du selv betale.

Hvis det sker jævnligt, at din kloak stopper, så kan der være et brud eller en sætning, der skal repareres. Her skal du også have fat i en autoriseret kloakmester.

Skelbrønden er fyldt med vand
Hvis skelbrønden er fyldt med vand, så ligger problemet uden for skel og derfor i den offentlige del af afløbssystem. Ring derfor til os, så vi kan finde en løsning på problemet.

Det er meget vigtigt, at du kontakter Hillerød Forsyning. Ellers kan vi ikke dække eventuelle omkostninger, du måtte have ved at have kontaktet andre firmaer end os.

Hvordan undgår jeg at stoppe kloakken til?

Det bedste råd er, at du tænker over, hvad du skyller ud i toilettet, og hvad du ellers kommer i dine afløb. Du skal eksempelvis undgå at hælde fedt ned i køkkenvasken eller skylle vatpinde, hygiejnebind, vådservietter eller andet ud i toilettet.

Derudover er det godt at rense afløb og vandlåse ofte samt fjerne blade og snavs fra tagrender og ned for at undgå tilstopning.

Hvordan undgår jeg vand i kælderen?

Der er risiko for, at afløbssystemet bliver overbelastet, når det regner kraftigt, og så stiger vandet op af dine gulvafløb. Men hvis dit eget afløbssystem er tilstoppet, øger du risikoen for oversvømmelse. 

Du kan heldigvis gøre meget for at minimere den risiko.

  • Ledninger fra huset kan være utætte eller for små. Hvis det er tilfældet, skal du kontakte en autoriseret kloakmester.
  • Terrænet kan skråne, så overfladevandet løber ind mod huset i stedet for væk fra huset. Til det kan du få en vurdering af terrænet fra en autoriseret kloakmester.
  • Hvis kældervæggen er fugtig, kan det skyldes, at den er utæt. Så er det en god idé at få en murermester til at kigge på den.
  • Det kan skyldes en tilstopning, som enten kan ligge inde på egen grund eller ude i kommunens afløbssystem. Tjek skelbrønden (hvis du har en) og se under spørgsmålet 'Hvad gør jeg, hvis min kloak er stoppet?'
  • Du kan få en autoriseret kloakmester til at installere et højvandslukke.

Hvordan søger jeg refusion af vandledningsbidraget efter vandbrud?

Det er muligt at søge refusion, hvis du har haft et brud på en vandinstallation. Du skal være opmærksom på, at der er er række regler, som skal være opfyldt, hvis du skal opnå refusion for vandspildet.

Du kan eksempelvis kun få refusion på vand for ejendomme til boligformål. Desuden skal vandbruddet i din vandinstallation blandt andet være skjult og ikke være løbet i afløbssystemet, og skaden skal være udbedret af en autoriseret VVS-installatør. 

Refusionen opnår du ved at udfylde et ansøgningsskema.

 

Er du i tvivl, om du kan opnå refusion, kan du læse meget mere i vores vejledning.

Hvornår får jeg tømt min bundfældningstank? (septik- og trixtanke)

Vi tømmer din bundfældningstank (septik- og trixtanke) én gang om året ved helårsbeboelse og én gang hvert andet år ved sommerhuse. 

Er du i tvivl om, hvornår vi kommer hen til din adresse eller har andre spørgsmål, kan du læse meget mere på vores side om tømningsordningen.

Hvad er privat kloak, og hvad er offentlig kloak?

Afløbssystemet består af regn- og spildevandsledninger og stikledninger til de enkelte ejendomme. Men der skelnes også mellem privat og offentligt afløbssystem.

Det private afløbssystem er stikledningen fra dit hus og ud til skel. Hvis du oplever en tilstopning på din private del af afløbssystemet, skal du udbedre problemet for egen regning. Det er dit ansvar som husejer at sørge for vedligeholdelse. Hvis du oplever en tilstopning på din private del af afløbssystemet, er det derfor dit ansvar og udgift at få den udbedret. 

Det offentlige afløbssystem ligger fra skellet på din ejendom og ud til hovedledningen i vejen, er derfor Hillerød Forsynings ejendom. Det er vores opgave at vedligeholde den del af stikledningen, der ligger udenfor privat grund. 

Kan jeg håndtere mit regnvand?

Regnvand skal betragtes som en ressource. Derfor skal vi ikke gemme den væk i afløbssystemet. Der findes mange muligheder for, hvordan du bedst kan håndtere dit regnvand.

Læs mere om regnvand

Kan min erhvervsejendom opnå fradrag for spildevand?

Hvis du har en erhvervsejendom, kan du opnå fradrag for vand, der medgår i produktionen eller af anden grund ikke ledes til forsyningens afløbssystem, hvis der foreligger en ansøgning om det til Hillerød Spildevand.

Det vandforbrug, som du ønsker at få fradrag for, skal kunne henregnes til erhvervsdelen, altså den primære produktion. Det kræver også, at vandet ledes igennem en fradragsmåler, så du på den måde får dokumentation for størrelsen af vandmængden. 

Først skal du læse vejledningen og udfylde skemaet for godkendelse til erhvervsmæssigt fritaget vandafledningsbidrag.

 

Det udfyldte skema sendes til os, herefter får du besked om det kan godkendes, at du får opsat en fradragsmåler/bimåler efter gældende regler.

Hvad er trappemodellen, og hvordan tilmelder jeg min virksomhed?

I 2013 vedtog Folketinget at gøre spildevandstaksten afhængig af vandforbrugets størrelse. Fra 2014 blev der derfor indført en såkaldt trappemodel for den variable del af vandafledningsbidraget for ejendomme med et årligt vandforbrug på mere end 500 kubikmeter.

Det er en forudsætning, at din ejendom, der skal fritages, bruges til erhverv. Samtidig skal den operere på markedsmæssige vilkår.

Trappemodellen betyder, at kubikmetertaksten for dit spildevand falder ved stigende vandforbrug. Den variable del af vandafledningsbidraget bliver opkrævet efter differentierede takster, som blev fuldt indfaset i 2018.

  1. Trin 1 er vandforbrug til og med 500 kubikmeter om året.
  2. Trin 2 er vandforbrug over 500 kubikmeter og op til og med 20.000 m3 om året. Taksten på dette trin er i 2018 fuldt indfaset 20% lavere end taksten for trin 1.
  3. Trin 3 er vandforbrug over 20.000 kubikmeter om året. Taksten på dette trin er i 2018 fuldt indfaset 60% lavere end taksten for trin 1.

Hvis du ønsker, at din virksomhed skal betale ud fra trappemodellen, skal du tilmelde dig ordningen elektronisk.

Tilmeldingsfristen er 15. september for nye tilmeldinger med virkning for det efterfølgende afregningsår.

Hvis din virksomhed allerede er tilmeldt ordningen, skal den kun indsende eventuelle ændringer, hvis den markedsmæssige andel af vandforbruget ændres.

De kan du også læse meget mere om på naturstyrelsens hjemmeside.

Hvordan vedligeholder jeg afløbssystemet

Du kan gøre rigtig meget som husejer for at vedligeholde dit afløbssystem. Derved hindrer du også lugtgener, fugtskaber og tilstopning både indendørs og udendørs.

Indendørs

  • Du bør regelmæssig tilse og rense dine gulvafløb, vandlåse og nedløbsbrønde.
  • Du kan få en autoriseret kloakmester til at installere et højvandslukke ved afløbet i kælderen for at forhindre oversvømmelser. Denne skal tilses jævnligt.
  • Hvis der lugter af kloak i huset, skal du hælde vand i afløbet inde i huset, da lugten kan skyldes en udtørret vandlås.
  • Undgå at hælde fedt i dit afløb. Når det størkner, kan det give tilstopninger. Hæld i stedet fedtet i en tom mælkekarton og smid det i affaldsbeholderen. Det er en god idé at hælde kogende vand i vasken en gang i mellem for at skylle igennem.
  • Hæld aldrig rester af medicin, olie, opløsningsmidler og andet miljøfarligt affald i kloakken.
  • Skyl ikke bleer, hygiejnebind, vatpinde eller lignende ud i toilettet. Kom det i stedet i din affaldsbeholder.

Udendørs

  • Det er en god ide at rense tagrenderne hvert efterår, så du undgår, at nedløbsrørene tilstoppes.
  • Sørg for at dine brønde er nemme at komme til. Undgå derfor at dække dem til med jord, fliser el. lign.
  • Du bør også rense dine vejriste for blade, sand og småsten mm., så disse ting ikke skylles videre ud og stopper ledningerne

Hvad gør jeg, hvis jeg har rotter?

Rotter er smittebærere af alvorlige sygdomme. Derfor er det lovpligtigt at melde, hvis man har rotter. Du skal hurtigst muligt melde det til Hillerød Kommune, hvis du ser en rotte eller opdager tegn på, at der er rotter. Dette gælder både indenfor og udenfor og både på privat og offentlig grund.

Du kan anmelde rotter digitalt på kommunens hjemmeside. Her skal du følge kommunens anvisning, hvis du ser en rotte indendørs og derfor har akut brug for hjælp. 

Undgå rotter

Du kan gøre en del selv for at undgå rotter.

  • Sørg for at vedligeholde dine stikledninger til afløbssystemet
  • Sørg for at montere rottespærrer i afløbsrørene
  • Undlad at friste rotterne med madrester eller andet spiseligt affald
  • Anmeld hurtigt til kommunen, når du ser en rotte.

I Hillerød Kommune ønsker vi at medvirke til bekæmpelsen af rotter. Vi tætner kloakken, så rotterne ikke kan komme ind, og samtidig arbejder vi løbende på at bekæmpe rotter i den offentlige del af afløbssystemet. Med intelligente opsætninger og flytbare rottefælder bliver rotterne slået ihjel nede i kloakken. Det sker både hurtigt og smertefrit uden brug af giftstoffer, så vi samtidig skåner miljøet. 

Når rotten løber i røret, registrerer fælden rotten og skyder den med specielkonstruerede og patenterede spyd. Rotten dør hurtigt og smertefrit. Når rotten er ramt, trækkes spyddene tilbage, og fælden er nu armeret igen. Rotten skylles ud næste gang, der er vand i røret.

Metoden er så effektiv, at vi oplever man kan blive helt rottefri i områder, hvor det ellers har været meget vanskeligt at bekæmpe rotterne.

Jeg skal grave. Hvor finder jeg ledningsoplysninger?

Gå til ledningsoplysninger og gravearbejde