Elektronik
Hvad er elektronik?
Elektronik er som tommelfingerregel alle kasserede apparater eller udstyr med ledning eller batteri – for eksempel mobiltelefoner, armbåndsure og legetøjsbamser med lyd i.
Vi skelner mellem SMÅT elektronik, TV/skærme og hårde hvidevarer.
Småt elektronik - sådan sorterer du
Ja tak
|
Nej tak
|
Sådan afleverer du småt elektronik
På genbrugsstationen
På genbrugsstationen kan du aflevere småt elektronik.
Storskrald
Småt elektronik kan afleveres til storskrald, læs mere her.
I en klar plastpose på låget af affaldsbeholderen
I parcel- og rækkehuse kan du lægge småt elektronik i en klar 4-liters plastpose (som skal kunne lukkes med en knude), på låget af affaldsbeholderen. Så tager skraldemanden den med. Du kan f.eks. aflevere mobiltelefoner, ure, GPS’er, ledninger og småt elektronisk legetøj.
Miljøboks
Hvis du bor i parcel- og rækkehus kan du bestille en miljøboks, hvor du kan aflevere småt elektronik. Læs mere her.
TV/skærme - sådan sorterer du 
Ja tak
|
Nej tak
|
Sådan afleverer du TV/skærme
På genbrugsstationen
På genbrugsstationen kan du aflevere TV/skærme.
Hårde hvidevarer - sådan sorterer du 
Ja tak
|
Nej tak
|
Sådan afleverer du hårde hvidevarer
På genbrugsstationen
På genbrugsstationen kan du aflevere hårde hvidevarer.
Storskrald
Hårde hvidevarer kan afleveres til storskrald, læs mere her.
Hvad sker der med elektronikaffaldet?
Småt elektronik og tv/skærme bliver skilt ad i forskellige komponenter; skærme, displays, printplader, billedrør, kabler, spoler, kabinetter mv. Arbejdet foregår delvist manuelt. Når materialerne er skilt ad, sendes de videre til genanvendelse. Det farlige affald, bl.a. PCB-holdige kondensatorer, batterier og kviksølvholdige kontakter, sendes til destruktion og deponering.
Store husholdningsapparater/hårde hvidevarer indeholder meget jern og metal, men også en del tungmetaller. Derfor skal denne type affald behandles på en særskilt måde og med forsigtighed. Jern og metal fra f.eks. komfurer og vaskemaskiner smeltes om, når tungmetaller og andre materialer er sorteret fra. Jern og metal fra store husholdningsapparater/hårde hvidevarer indgår i produktionen af nye apparater.
Vidste du, at…
Elektronik indgår flere og flere steder i vores dagligdag. Og da meget af det indeholder tungmetaller, er det vigtigt, at vi afleverer det til genbrug i stedet for at smide det i skraldespanden. Det gælder både mobiltelefonen, det spillende juleslips og den gamle printer.