Adgangsvejen til dine affaldsbeholderne

Sådan sikrer du korrekt adgangsvej til dine affaldsbeholderne.

Adgangsvej, guide

Adgangsvejen til dine beholdere skal være sikker for at undgå arbejdsskader og ulykker. Der er derfor krav til standpladsen (hvor beholderne står) og adgangsvejen (fra renovationsbilen til beholdere).

Tjekliste

Hvis du kan svare ja til alle punkter på tjeklisten, er dine adgangsforhold i orden.

Generelt

  • Frihøjde over standplads på mindst 2,10 meter.
  • Håndtaget på beholderen skal vende ud mod renovationsmedarbejderen.
  • Affaldsbeholderen må maks. veje 40 kg.
  • Der må højst være én låge/port på vejen, og den skal kunne stå åben af sig selv.
  • Adgangsvejen skal være oplyst i den mørke tid.
  • Adgangsvejen skal være ryddet for sne og is og saltet eller gruset i vinterperioden.
  • Beholderne skal stå på række, så renovationsmedarbejderen ikke skal flytte en beholder for at tømme en anden.

Trin, trapper og hældning

  • Ved korte strækninger (under 5 meter) accepteres en stigning på op til 1:7, uden der skal anlægges trin.
  • Ved stigninger større end 1:10 skal der anlægges trin til at gå på og dobbeltramper til at køre på.

    Få mere info i boksen 'Mere om trapper, trin og stigninger' længere nede på siden.

Underlag (løst, ujævnt og glat)

  • Underlaget på både adgangsvej og standplads skal være kørefast, jævnt og plant (glat/uden forhindringer). Der skal være fast belægning af f.eks. fliser, asfalt eller beton.

    Græs, brosten, perlegrus, jord, granitskærver og makadam-belægning er ikke godkendt som underlag.

Afstande

  • Afstanden fra affaldsbeholder til huse, træer og lignende skal være tilstrækkelig stor til, at det er muligt at tømme den/dem – minimum 35 cm. på hver side.
  • Afstanden mellem beholdere skal være minimum 10 – 20 cm.
  • Adgangsvejen skal være mindst 1 meter bred, og der skal være fri passage hele vejen.
  • Afstanden fra renovationsvognens mulige holdeplads til dine beholdere skal være så kort som mulig, dog maks. 25 m. For koteletgrunde må afstanden maks. være 45 meter.
...

Vil du selv køre beholderne frem? 

Hvis din adgangsvej hen til beholderne ikke lever op til kravene, skal du selv køre dem frem til vejen, når de skal tømmes.

...

 Mere info

Mere om belægning

Græs, brosten, perlegrus, jord, granitskærver og makadam-belægning er ikke godkendt som kørefast, plant og jævnt underlag. Er din belægning af denne eller lignende type, skal du sikre en flisebelægning eller lignende plan belægning under beholderne samt en flisegang i en bredde på minimum 1 meter fra beholdernes standplads og ud til midt for vognen.

Plastarmering accepteres også som kørefast underlag. 

Mere om trapper, trin og stigninger

Ved stigninger større end 1:10 skal der anlægges trin til at gå på og dobbeltramper til at køre på. Ved korte strækninger (under 5 meter) accepteres en stigning på op til 1:7, uden der skal anlægges trin (se skemaet).

Når stigningen angives betyder det:

  • 1:10 - 10 cm lodret for hver meter vandret
  • 1:7 – 14,3 cm lodret for hver meter vandet
  • 1:4 - 25 cm lodret for hver meter vandet
    Adgangsvej, trin og stigninger

Sådan beskærer du træer, buske m.m.

Det er vigtigt, at renovations- og brandbiler kan komme frem til alle ejendomme. Som grundejer har du derfor pligt til at beskære træer, buske og hække helt ind til skellet til din ejendom, så det ikke er til gene for trafikken.

Den typiske sommerhusvej er anlagt som grusvej med rabat i begge sider. Rabatten anses for at være en del af vejarealet, og derfor skal du sørge for, at din beplantning ikke rækker ud over skellet. Det skaber også vigeplads for gående og kørende trafik. 

Hvis beplantningen på din ejendom ikke er beskåret, kan du eller dine naboer risikere, at hverken renovationsmedarbejdere eller brandmænd kan komme frem. 

Retningslinjer

  • Over fortov og rabat skal højden være mindst 2,80 meter.
  • Over kørebaner og kombineret fortov/cykelsti skal højden være mindst 4 meter.
  • Brandhaner skal holdes frie ved beskæring, så de er synlige og lette at se fra vejen. Vær opmærksom på, at der skal være mindst 50 cm hele vejen rundt om brandhanen.
  • Afstanden fra affaldsbeholder til huse, træer og lignende samt andre beholdere skal være tilstrækkelig stor til, at det er muligt at tømme den/dem – minimum 35 cm. på hver side.

Hvis du som grundejer ikke beskærer din beplantning, kan Hillerød Kommune udføre beskæringen for dig mod betaling. Bestemmelserne er fastlagt i Lov om offentlige veje LOV nr. 1520 af 27. december 2014, § 87, stk. 2.

Læs gældende regler for brand- og redningsarealer på hillerod.dk.

Sådan placerer du haveaffaldet

Hvis du gerne vil have afhentet din haveaffald, skal du lægge det frem senest kl. 06.00 på afhentningsdagen og tidligst to dage før afhentning.

Du skal blot lægge det i en bunke på fortovet eller i rabatten, så der stadig er fri passage for fodgængere og kørende trafik.

Haveaffaldet skal ligge løst. Afhentning af haveaffald via haveaffaldsordningen må ikke være i sække, da haveaffaldet bliver hentet af en bil, som løfter affaldet op med grab. Det skal derfor være fri af husmure, rækværker mv. samt fri af luftledninger og overhængende vegetation. Der må heller ikke stå biler i vejen. Det kan ske, at der efterlades mindre mængder af blade, jord eller andet. 

Det er vigtigt at undgå invasive plantearter i haveaffaldet

Invasive plantearter er et voksende problem i den danske natur. Fordi der er en risiko for, at de spreder sig, tager vi ikke invasive arter med i haveaffaldsordningen.

Derfor er det vigtigt, at du afleverer de invasive plantearter på genbrugsstationen i beholder nr. 42 ”Rest efter sortering”, hvorved de sendes til forbrænding.

Her kan du se, hvilke plantearter du ikke må lægge ud til afhentning via haveaffaldsordningen.

...

Sådan placerer du storskraldet

Det er muligt for dig at få afhentet storskrald. Sørg for at stille din storskrald på fortovet eller i rabatten inden kl. 06.00 på den først angivne afhentningsdag, dog tidligst to dage inden afhentningsdagen. Det er vigtigt, at det ikke generer fodgængere og kørende trafik. Hvis dit storskrald er placeret inde på matriklen, medtager skraldefolkene det ikke. Storskrald afhentes heller ikke fra baggårde.

Hvis lokale forhold ikke muliggør overholdelse af placeringsreglerne, skal storskraldet placeres helt ud til skel og tydeligt være mærket ”storskrald”.

Bemærk, at storskraldet altid skal være placeret ud til en fælles kørevej beregnet til tunge køretøjer (minimum 18 ton). Har du derfor skel ud til et stisystem, gågade eller lignende, eller bor du i en landejendom, hvor der er begrænset adgang for tunge køretøjer, skal du kontakte os, så vi kan finde en løsning i forhold til placering.