Planer om dampværk skrinlægges

Pressemeddelelse

Hillerød Forsyning har valgt at indstille arbejdet med et dampværk. Beslutningen er taget på baggrund af flere måneders arbejde med forskellige løsninger, og evalueringen har vist, at den fælles løsning med et dampværk i øjeblikket ikke er den mest attraktive. Projektets tre parter vil fortsat arbejde tæt sammen, og hvis der opstår nye løsninger eller forbedrede prisforhold, kan projektet genoptages.

Hillerød, 7. juni 2021 – Beslutningen om at indstille samarbejdet om etablering af et dampværk, der skulle producere procesdamp til Novo Nordisk og FUJIFILM Diosynth Biotechnologies Denmark’s fabrikker i Hillerød, er truffet efter, at Hillerød Forsyning, som aftalt i projektplanen, har foretaget en grundig evaluering af projektet.

Specielt to forhold har været afgørende for Hillerød Forsynings beslutning om at indstille projektet.

For det første har værkets tekniske opbygning medført, at anlægsprisen forventeligt ville blive højere end først beregnet. Det er de generelle, øgede byggeomkostninger, der sammen med stigende priser på stål og andre råmaterialer, udfordrer økonomien i projektet. Det andet forhold er det langsigtede syn på brugen af biomasse.

Udtryk for rettidig omhu

”Det er et udtryk for rettidig omhu, at vi nu beslutter at stoppe projektet. På den lange bane er der tvivl om biomasse som bæredygtig energikilde, og når den justerede anlægspris forringer forretningsplanen for Hillerød Forsyning, så er det det eneste rigtige, at vi stopper op nu. Vi vil nu arbejde videre med den grønne omstilling af fjernvarmen med andre omkostningseffektive løsninger,” siger forsyningschef, Anders B. Møller-Hansen, Hillerød Forsyning.

Ønsket om de tekniske ændringer og de forventede højere priser betød, at Hillerød Forsyning tidligere på året annullerede de tre igangværende udbud på dampværket. Dermed stod projektet foran at skulle sendes i udbud på ny, og det er i den proces, at økonomien og bæredygtigheden er holdt op imod alternativer. På den baggrund har parterne valgt at indstille samarbejdet.

Aftalt milepæl

”Denne milepæl i projektet var aftalt på forhånd. Det har hele tiden været planen, at parterne skulle evaluere projektet, inden vi alle forpligtede os til store investeringer. Det har så vist sig, at forudsætningerne har ændret sig, og derfor indstiller vi projektet,” siger Anders B. Møller-Hansen.

På trods af, at dampværket nu skrinlægges, fastholder Hillerød Forsyning sin strategi på energiområdet, der har til hensigt, at al forsyningens varmeproduktion skal være fossilfri i 2025.

Hillerød Forsyning, Novo Nordisk og FUJIFILM Diosynth Biotechnologies Denmark vil fortsat arbejde tæt sammen om projekter i Symbiose Hillerød.

Emne
  • Varme