Separatkloakering, CSR

Nøglerolle i den grønne omstilling

CSR-rapport 2022

Hillerød Forsyning spiller som multiforsyning en nøglerolle i den grønne omstilling i kommunen. Det drejer sig for eksempel om levering af bæredygtig fjernvarme, rent drikkevand, rensning af spildevand og målrettet affaldssortering, der er med til at øge genanvendelsen og dermed styrke den cirkulære økonomi. Alt det og meget mere kan man læse om i forsyningens rapport om samfundsansvar, der netop er offentliggjort.

Hillerød, 1. juni 2023 – Klimaneutralitet og bæredygtighed er to begreber, som danske forsyningsvirksomheder i dag helt naturligt beskæftiger sig med. Forsyningssektoren er nemlig i de senere år blevet omdrejningspunkt for mange af de initiativer, der skal være med til at sikre fremdrift i den grønne omstilling. Derudover har branchen fortsat ansvar for, at forsyningssikkerheden er i orden.

Derfor er Hillerød Forsynings samfundsansvar en naturlig del af den måde, forsyningen driver forretning på.

”Hillerød Forsyning er som forsyningsvirksomhed sit samfundsansvar bevidst. Vi spiller en væsentlig – men ofte usynlig – rolle i borgernes hverdag. I Danmark er vi vant til, at vi har rent vand i hanerne, varme i radiatorerne, at vores affald bliver hentet foran vores gadedør, og at det spildevand, vi producerer, bliver renset forsvarligt, så vi belaster naturen mindst muligt. Som forsyningsvirksomhed er det vores opgave at sikre, at det sker. Det er vores altoverskyggende samfundsansvar,” siger Peter Underlin, konstitueret adm. direktør, Hillerød Forsyning.

Særligt store opgaver

Rapporten kigger derfor nærmere på nogle af de opgaver, som Hillerød Forsyning aktuelt er med til at løse på samfundets vegne. Fortalt af forsyningens medarbejdere gennem konkrete eksempler.

Det drejer sig f.eks. om ”Super sortering”, som giver mere genanvendelse og mindre forbrænding. Om tilsætning af grønt farvestof, der gør det nemmere at spotte utætheder i fjernvarmenettet. Om tværkommunalt samarbejde, der skal sikre vandforsyningen. Og om adskillelse af regn- og spildevand, der reducerer overløb af urenset spildevand til Pøle Å.

Bæredygtige og klimarigtige løsninger

Der er et gammelt ordsprog, der siger, at ”man ikke kan lave omelet uden at slå æg i stykker”. Eller sagt på en anden måde: Man må acceptere nogle ofre, hvis man vil nå sit mål.

For selvom forsyningsvirksomheder arbejder for at producere og levere bæredygtige og klimarigtige løsninger, kan man ikke undgå, at driften påvirker det omkringliggende miljø.

Hillerød Forsyning arbejder derfor, til gavn for det omkringliggende samfund, systematisk på at minimere den driftsmæssige påvirkning af miljøet. Det omfatter blandt andet optimering af drift af pumper for minimering af elforbruget, reduktion af støj fra anlæggene, reduktion af udledning af forurenende stoffer og lugt samt udsivning fra utætte rør.

For at skabe overblik over samfundspåvirkningen – og for at kunne følge udviklingen – har forsyningen identificeret i alt 80 målepunkter. Målepunkterne er inddelt i fem overordnede kategorier; én kategori for hver af de fire forsyningsarter (spildevand, vand, varme og affald), og én kategori (koncern), der omfatter en række lovpligtige målepunkter indenfor primært forbrugerforhold, økonomi og HR, f.eks. sociale forhold, menneskerettigheder og kønsfordeling.

Læs Hillerød Forsynings CSR-rapport her

Fakta om CSR

CSR er en forkortelse for Corporate Social Responsibility, det vil sige virksomhedens samfundsansvar, og ifølge årsregnskabslovens § 99a skal store danske virksomheder supplere ledelsesberetningen med en ikkefinansiel redegørelse for samfundsansvar.

Fra regnskabsåret 2025 skal Hillerød Forsyning udvide sin rapportering om samfundsansvar, da virksomheden pga. sin størrelse skal følge det netop vedtagne EU-direktiv, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), der stiller endnu større krav til den ikkefinansielle redegørelse.

For yderligere information
Søren Hedegaard Nielsen, kommunikationschef, Hillerød Forsyning
T: 48 23 10 00. M: shn@hfors.dk

Emne
  • Hillerød Forsyning