Vores historie

Hillerød Forsyning, som vi kender det i dag, har over 100 år på bagen.

Vi skal tilbage til 1868 for at finde de første spor af forsyningsvirksomhederne i Hillerød. Dengang blev Hillerød Gasværk etableret. Elforsyningen kom til i 1909, hvor der blev etableret et elværk overfor gasværket. I 2008 blev elforsyningen solgt.
Gasværket er væk i dag, men forsyningsvirksomhederne lever stadig. I dag er de forskellige forsyninger: Vand, Varme, Spildevand og Affald lagt sammen til én stor enhed.

Vand: Vandforsyningens fødsel

I dag forventer vi rent og rigeligt vand i hanerne, men det var ikke en selvfølge i 1896, da man i Hillerød begyndte snakken om at etablere et kommunalt vandværk til afløsning af den gamle vandpost på Torvet. Dengang var modstanden blandt Hillerøds borgere og byråd nemlig stor, og byens første vandværk i Frederiksgade gik meget igennem, inden det stod færdigt i 1898.

Modstand mod vandværk

Mange andre byer havde i forrige århundrede nedlagt deres brønde og fået fælles forsyning fra et vandværk. Men sådan var det ikke i Hillerød. I byrådet førtes i flere år hidsige diskussioner om nyttigheden af et kommunalt vandværk.

Borgmesteren var fortaler for et vandværk, men et massivt flertal gik imod ham. Ved et borgermøde om vandværket i 1896 afviste to tredjedele af en forsamling på cirka 400 mennesker, at der var behov for og råd til et vandværk. 

Der var dog flere år forinden foretaget prøveboringer. De viste, at udmærket vand kunne hentes fra et kalkførende lag i undergrunden kun 100 meter nede. Hen ad vejen vendte stemningen, og byrådet besluttede i 1898 at opføre vandværket.

For den nette sum af 10.265 kr. opførtes i vinteren 1898-99 maskinhus med beboelse. Byrådet ansatte en vandværksassistent, og ledninger blev lagt ud til 150 ejendomme i den centrale bydel.
Den 14. april 1899 kunne man så prøvekøre vandværkets installationer, og efter at en udskylning af ledningerne var foretaget, kunne vandværket indlede sin forsyning.

Vandværket i Frederiksgade står endnu (men er dog renoveret i 1969). Dermed er vandforsyningen den ældste af de nuværende forsyningsområder. 

I dag driver Hillerød Vand A/S tre vandværker: Vandværket i Frederiksgade, vandværket i Stenholt (bygget 1972) og St. Lyngby Vandværk (bygget 1965, overtaget fra Skævinge Kommune 2007, renoveret 2014).
Kilde: Svend Nielsen – ”Det gamle Hillerød – Bysvenden fortæller"

Se vores vandværker

Spildevand: Kloakering i Hillerød

I 1905-12 blev det første samlede kloakledningsnet bygget i Hillerød, da man ønskede at etablere en spildevandsafledning, der var tidssvarende. Spildevandet blev dengang ledt til to renseanlæg ved henholdsvis Godthåbsvej og Roskildevej. De to renseanlæg er for længst historie, og fra 1964 til 2018 blev størstedelen af spildevandet renset på Hillerød Centralrenseanlæg. Fra 2018 bliver spildevandet ledt til Solrødgård, hvor det bliver renset på Hillerød Forsynings overdækkede renseanlæg, HCR Syd. Hillerød Spildevand A/S driver seks andre renseanlæg.

Se vores renseanlæg

Varme: Den yngste forsyning

Varmeforsyningen er den yngste i gruppen af forsyningsvirksomheder. Den blev først etableret i 1962. Dengang og i dag er målet at sikre en miljøvenlig varme. Hillerød Varme A/S driver 12 varmeanlæg med centralen i Frederiksgade (1962) som den ældste. Central Elmegården så dagens lys i 1965. I 1974 kom centralerne Ullerød og Kongens Vænge til, og i 2011 kom centralen på Krakasvej til. Ud over varmecentralerne får Hillerøds borgere også varme fra Hillerød Kraftvarmeværk, der blev bygget i 1991, og det biomassefyret kraftvarmeværk på Krakasvej, der blev bygget i 2015-2016.

Se vores varmeværker

Affald: Fra mødding til forbrændingsanlæg

I stenalderen blev affaldet smidt på møddingen, i 1700-tallet blev det smidt i gader og i rendestene, og i begyndelsen af 1900-tallet fandt man på at brænde affaldet på særlige forbrændingsanlæg. Siden 1990 har Hillerøds borgere fået deres affald brændt på Vestforbrænding, hvor man genbruger det til varme og elektricitet.
Fra 1945-76 lå der en losseplads på Holmene. I begyndelsen af 1980’erne blev genbrugsstationen indviet, og i 2018 indviede vi vores nye, topmoderne genbrugsstation på Solrødsgård Allé.

Læs mere om vores genbrugsstation

Den nye historie

Den 25. maj 2008 besluttede byrådet i Hillerød at udskille alle forsyningsaktiviteter i et særskilt aktieselskab. Det skyldtes en lovgivning på vand og spildevand. Samtidig ønskede man at professionalisere driften af forsyningsvirksomhederne.
Hillerød Forsyning er 100 % ejet af Hillerød Kommune og er et selvstændigt aktieselskab, som ledes af en direktion og en bestyrelse. Samtidig med oprettelsen af Hillerød Forsyning blev både spildevands- og affaldshåndteringen lagt ind under det nyoprettede aktieselskab.

Læs mere om organisationen