Varmeplan kan give fjernvarme til yderligere 4.300 i Hillerød

Pressemeddelelse

Hillerød Kommune og Hillerød Forsyning præsenterer et forslag til varmeplan, der kan give op mod 4.300 flere ejendomme i kommunen fjernvarme. Det svarer til, at Hillerød Forsyning kan komme til at levere godt 30 procent mere fjernvarme end i dag. Borgerne inviteres til offentlige møder om den nye varmeplan i januar.

Forsyningssikkerhed, bæredygtighed og gode priser står bag manges ønske om at kunne erstatte gas og olie med fjernvarme, og er omdrejningspunktet for forslaget til ny varmeplan i Hillerød Kommune.

”At give flest mulige chancen for at få fjernvarme betyder, at vi skal tænke nyt. Derfor indeholder planen forslag, som strækker sig over kommunegrænsen. Det skal hjælpe borgerne i mindre bysamfund til fjernvarme. Hillerød Forsyning har udarbejdet fingerplanen, og forhandler med naboernes forsyningsselskaber om et samarbejde,” siger borgmester Kirsten Jensen.

Mange kommuner og forsyningsselskaber har svært ved at skabe økonomi i fjernvarme i mindre bysamfund, men hvis varmeselskaber på hver sin side af en kommunegrænse kan arbejde sammen, kan flere borgere i begge kommuner sandsynligvis tilbydes fjernvarme.

”Vi er nødt til at tænke ud over kommunegrænserne, hvis vi skal løse fjernvarmeudfordringerne lokalt. En kommunegrænse er jo bare en administrativ grænse – og ikke en naturlig, geografisk grænse. Om få år har vi formodentlig mere varme fra nye energikilder, end vi kan bruge i Hillerød Kommune, og så er det vigtigt, at vi kan levere til forbrugere udenfor kommunegrænsen,” siger Tue Tortzen, formand for bestyrelsen i Hillerød Forsyning.

Den varme fingerplan

Konkret arbejder Hillerød Forsyning på en fingerplan med fire transmissionsfingre: Lillerød-fingeren, Slangerup-fingeren, Helsinge-fingeren og Fredensborg-fingeren. Alle fire fingre peger fra Hillerød ud mod nabokommunerne, og ideen er, at fingrene skal skabe et større aftag af varme på begge sider af kommunegrænserne. Dermed kan man reducere omkostningerne til levering til mindre bysamfund, som dermed forventeligt vil kunne tilbydes fjernvarme.

Hvis alle fire transmissionsfingre bliver til noget, vil seks nye fjernvarmeområder blive føjet til Hillerødkortet frem mod 2028: Det drejer sig om Ny Hammersholt, Nr. Herlev/Brødeskov, Uvelse, Tulstrup, Alsønderup og Nødebo. Hvis alle fire fingre realiseres fuldt ud, vil over 2.150 husstande i de seks områder kunne kobles på fjernvarmenettet.

Man forventer, at Ny Hammersholt får fjernvarme, selv hvis Lillerød-fingeren ikke bliver til noget. Det skyldes blandt andet, at de store boligforeninger allerede samarbejder med Hillerød Forsyning om at få fjernvarme til byen.

Tilsammen kan godt 950 husstande i fem områder i kommunen få fjernvarme i fremtiden, uden at der skal etableres transmissionsledninger ud af kommunen. Det drejer sig om Ny Hammersholt, Ny Harløse, Sønder Strødam, Salpetermosen og Solengen.

Endelig kan godt 1.150 husstande i det nuværende fjernvarmeområde kobles på det eksisterende fjernvarmenet.

Hillerød Forsyning har derfor for nylig indgået en hensigtserklæring om fremtidigt fjernvarmesamarbejde med Norfors, som dækker Allerød og Fredensborg kommuner. Derudover arbejder forsyningen på en hensigtserklæring om Slangerup med Vestforbrænding, og er i dialog med Helsinge Fjernvarme.

Positive gevinster

For at etablere fjernvarme kræver loven, at man skal regne på samfundsøkonomien. Varmeselskabet skal beregne om fjernvarme i et område vil være billigere end alternativerne, om det kan betale sig at etablere og drive udvidelsen, samt om det er miljømæssigt fornuftigt. Beregningen skal sikre, at ressourcerne går til de projekter, som giver størst mulig gevinst for samfundet.

Hvis Hillerød Forsyning alene skal etablere fjernvarme i de mindre bysamfund, vil det sjældent hænge sammen, og mange bolig- og virksomhedsejere vil blive skuffede. Men hvis Hillerød Forsyning arbejder sammen med varmeselskaber i nabokommunerne, kan de samfundsøkonomiske gevinster være positive. Når den viden er indhentet, kan flere borgere få klar besked.

”Grundtanken bag ”fingerplanen” er enkel: Hvis ejendomme på begge side af en kommunegrænse kan kobles på en fjernvarmeledning, som to varmeselskaber arbejder sammen om at etablere, stiger mulighederne for at skabe en positiv samfundsøkonomi. Dermed kan flere få fjernvarme,” siger Tue Tortzen.

Forslaget til varmeplan bliver behandlet af byrådet 14. december, hvorefter Hillerød Kommune orienterer kommunens bolig- og virksomhedsejere med gas- eller olieopvarmning om der kan være fjernvarme på vej til deres nabolag. Derudover holder Hillerød Kommune to borgermøder om varmeplanen i begyndelsen af januar 2023. I løbet af første halvdel af 2023 afklarer Hillerød Forsyning, hvor stor del af fingerplanen, der kan realiseres.

Fakta om varmeplanen

Hillerød Kommunes varmeplan deler kommunens husstande i fire kategorier: 

  • Blå. Områderne er allerede udlagt til fjernvarme. Hvis man som bolig- eller virksomhedsejer ønsker at blive tilsluttet fjernvarmen, skal man kontakte Hillerød Forsyning. Forsyningen udarbejder en beregning for, hvad det koster at blive koblet på – og hvor hurtigt, det kan ske. 
  • Grøn: Fem områder der forventes tilbudt fjernvarme inden 2028. Hillerød Forsyning udarbejder projektforslag, som godkendes inden udgangen af 2023.
    • De fem områder er Ny Hammersholt, Ny Harløse, Sønder Strødam Solengen og Salpetermosen.
  • Lysegrøn: 10 områder som muligvis kan få fjernvarme inden 2028. Hillerød Forsyning vil i de kommende måneder afklare spørgsmålet, bl.a. i samarbejde med varmeforsyningsselskaber i nabokommunerne. Når undersøgelserne er færdige, flyttes områderne til enten den grønne eller den røde kategori.
    • De seks områder er: Nr. Herlev, Brødeskov, Uvelse, Lystrup, Tulstrup, Alsønderup, Nødebo, Meløse Industri, Solparken og Gadevang. 
  • Rød: Der er ikke udsigt til, at der kommer fjernvarme til det pågældende område inden 2028.

Bolig- og virksomhedsejere i de røde områder behøver ikke nødvendigvis helt at opgive drømmen om at få kollektiv varme. Det kan være, at fjernvarme i området ikke hænger sammen samfundsøkonomisk, men at en såkaldt ø-løsning eller nærvarme, hvor f.eks. én stor varmepumpe leverer varme til alle husstandene i lokalområdet, kan hænge sammen.

For at kunne tage flere fjernvarmekunder ind, arbejder Hillerød Forsyning samtidig med at udvide fjernvarmeproduktionen gennem et nyt halmanlæg. Det er en velkendt løsning, der er i drift 23 andre steder på Sjælland og Lolland-Falster, og som hurtigt kan etableres. Dertil arbejdes der på at anvende overskudsvarme fra flere virksomheder og andre bæredygtige forsyningsformer.

Yderligere

Læs mere og se kort på Hillerød Kommunes hjemmeside
Læs mere på Hillerød Forsynings hjemmeside

Emne
  • Varme