Radiator

Derfor stiger prisen på fjernvarme

Nyhed

Der er gennem den seneste tid blevet spurgt en del til Hillerød Forsynings udmelding om den kommende prisstigning på fjernvarme. Hvorfor bliver det dyrere? Hvor meget stiger prisen? Hvorfor er der forskel på, hvor meget prisen stiger hos de forskellige fjernvarmeselskaber?

Der er flere årsager til, at priserne ikke udvikler sig ens i alle landets fjernvarmeselskaber. Her er de væsentligste årsager:

Årsag nummer 1: Først og fremmest er der er forskel på de energikilder, de forskellige varmeselskaber anvender i deres fjernvarmeproduktion. Og dernæst er der forskel på prisudviklingen fra energikilde til energikilde, hvilket har betydning for prisen.

Allerede i kølvandet på Coronakrisen blev gasprisen i løbet af 2021 mere end firedoblet. Efterfølgende kom krigen i Ukraine, og siden da er prisen steget yderligere. Her i 2022 har prisen svinget mellem at være cirka seks og 16 gange højere end det, vi så før 2021.

I den samme periode er prisen på andre brændsler såsom biomasse og træpiller stort set fordoblet. Senest er prisen på el også steget voldsomt, og koster i dag typisk to til fire gange mere end for blot få måneder siden.

Helt generelt og lidt forenklet kan man sige følgende:

Fjernvarmeselskaber, der hovedsageligt baserer fjernvarmeproduktionen på naturgas, bliver ramt meget hårdt. Geografisk behøver man ikke at kigge langt for at finde fjernvarmekunder, der er blevet ramt af en prisstigning på 188 procent.

Fjernvarmeselskaber, der er i gang med den grønne omstilling og delvist baserer produktionen på naturgas, bliver også ramt rimelig hårdt. Det gælder f.eks. Hillerød Forsyning.

Fjernvarmeselskaber, der producerer deres fjernvarme på biomasse bliver også ramt. Generelt ikke så hårdt. Men der er undtagelser – og de går begge veje.

F.eks. har et jysk fjernvarmeselskab, som producerer fjernvarme på 95 procent biomasse, for nylig varslet en prisstigning på 75 procent, mens andre selskaber indtil videre har holdt prisen i ro. Det bringer os videre til årsag nummer 2:

Årsag nummer 2 har sit udspring i Varmeforsyningsloven, hvor der står, at fjernvarmeselskaberne i Danmark skal drives efter det såkaldte ”hvile-i-sig-selv”-princip, hvilket betyder, at udgifter og indtægter skal balancere. Det statslige kontrolorgan, Forsyningstilsynet, kontrollerer, at grundlaget for varmeprisen er korrekt.

Kort sagt: Der skal være balance mellem den pris, Hillerød Forsyning betaler for de energikilder, vi anvender i produktionen af fjernvarmen, og den pris, vi opkræver for fjernvarmen. Regnestykket skal ikke ”gå i 0” inden for samme regnskabsår, men hvis økonomien ikke er i balance ved regnskabsårets slutning, skal man kompensere for det året efter.

Det betyder, at der kan være forskel på, hvornår og hvor meget de forskellige fjernvarmeselskaber vælger at hæve forbrugerpriserne.

Hillerød Forsyning valgte allerede i oktober 2021 at varsle en prisstigning som konsekvens af firedoblingen af prisen på naturgas i kølvandet på Coronakrisen. Og efter at Rusland invaderede Ukraine, og prisen på naturgas steg eksplosivt, stod det hurtigt klart, at en normalisering af råvarepriserne havde lange udsigter. Derfor blev endnu en prisstigning meldt ud i juni 2022. Den træder i kraft 1. oktober 2022.

Det skete ud fra en vurdering af, at det kunne blive endnu dyrere for kunderne, hvis vi ventede.

Fjernvarmekunder bruger helt naturligt mere varme om vinteren end om sommeren, og hvis vi gik den kommende vinter i møde med en varmepris, der ikke kunne dække omkostningerne, ville vi være tvunget ud i endnu højere prisstigninger næste år, fordi regnskabet som nævnt skal hvile i sig selv.

Hillerød Forsyning arbejder – som en del andre fjernvarmeselskaber – aktivt med at reducere produktionsprisen på fjernvarme, bl.a. ved at producere el, som sælges engros til nettet.

Hvor meget stiger prisen på fjernvarmen i Hillerød?

Prisen for forbrugt varme (prisen pr. MWh) stiger den 1. oktober 2022 fra 661,50 kr. til 1.112,50 kr. inkl. moms, altså en stigning på 68 procent.

Med de to prisstigninger for forbrugt varme hhv. pr. februar og pr. oktober 2022 vil kunderne opleve en 50 procent stigning i den samlede varmepris i forhold til 2021. I 2021 betalte et standardhus[1] 11.889 kr. og med prisstigningerne skal samme standardhus i 2022 betale 17.826 kr.

Det giver en forskel på 5.937 kr., som svarer til 50 procent.

Vinterhjælp til fjernvarmekunder

Fjernvarmekunder hos Hillerød Forsyning kan desværre ikke opnå hjælp fra den ’vinterhjælp’, som et flertal i Folketinget netop har indgået aftale om.

Hovedelementet i aftalen er en indfrysningsordning, hvor både husholdninger og virksomheder kan vælge at udskyde betalingen af en del af energiregningen. For fjernvarme gælder det den del af regningen, der overstiger fjernvarmeprisen i januar 2022 for de ti dyreste fjernvarmeselskaber i Danmark.

Den pris er 1,44 kr. pr. KWh.

Hillerød Forsynings fjernvarmepris pr. 1. oktober 2022 er 1,1125 kr. pr. KWh. (svarende til 1.112,50 kr. pr. MWh).

Hillerød Forsynings fjernvarmekunder betaler altså en pris, der ligger under det fastsatte loft, og derfor kan forsyningens varmekunder for nuværende ikke gøre brug af ordningen.

 

[1] Når man taler om fjernvarmepriser, anvender man i den danske fjernvarmebranche altid betegnelsen ”et standardhus”. Det er på 130 m2, og det årlige fjernvarmeforbrug er sat til at være 18,1 MWh. Man taler i øvrigt også om ”en standardlejlighed” på 75 m2 med et forbrug på 15,0 MWh pr. år.

 

Emne
  • Varme