Solrødgård Vandværk, Hillerød Forsyning

Hillerød Forsyning bygger moderne og bæredygtigt vandværk

Pressemeddelelse

Hillerød Forsyning er i gang med at planlægge opførelsen af Solrødgård Vandværk. Det bliver et moderne og fremtidssikret vandværk, bygget efter den højeste, internationale bæredygtighedsstandard – og i stand til at levere godt og nok drikkevand til de kommende generationer af hillerødborgere.

Hillerød 18. marts 2024 – Frederiksgade Vandværk, der er Hillerød Forsynings største vandværk, fylder 125 år i år, og nu er tiden kommet til at sende det gamle værk på pension. Det er simpelthen ikke rentabelt at udvide og renovere anlægget, så det kan leve op til de stigende udfordringer, vandværkerne står overfor.

Derfor kan hillerødborgerne nu se frem til at få et topmoderne vandværk, der imødekommer det stigende behov for godt og nok drikkevand i kommunen. Derudover sikrer det nye Solrødgård Vandværk en bæredygtig og omkostningseffektiv vandproduktion.

Op mod fire procent af drikkevandet på vandværker når typisk aldrig ud til borgerne, men bruges derimod internt til at skylle jernslam ud af vandværkets sandfiltre. I gamle vandværker bliver skyllevandet ledt bort som spildevand, men det kommende Solrødgård Vandværk kan rense og genbruge skyllevandet.

”Genbrug af skyllevandet reducerer vandtabet, sparer på vandressourcen og sikrer, at Havelse Å belastes mindre. Derfor er det en miljømæssig god investering at rense og genbruge skyllevandet,” siger Tue Tortzen, bestyrelsesformand, Hillerød Forsyning.

Forberedt til udvidelse

Det nye vandværk vil også blive forberedt til udvidelser, der på et senere tidspunkt kan blive nødvendige for at sikre en fortsat høj drikkevandskvalitet. Det kan f.eks. være blødgøring af vandet, eller det kan være rensning af grundvandet for miljøfremmede stoffer som f.eks. pesticider eller PFAS, hvis det skulle vise sig nødvendigt.

Det kommende Solrødgård Vandværk kommer arkitektonisk til at matche de øvrige bygninger på området, og kommer dermed til at passe godt på området, som mange af byens borgere i dag benytter rekreativt.

Derudover kommer bygningen til at leve op til Hillerød Kommunes ønske om, at nye kommunale bygninger skal certificeres efter DGNB Guld-standarden, der er den højeste, internationale bæredygtighedsstandard.

Byvækst kræver større vandværk

Stor vækst i kommunen – ikke mindst fra en forventet befolkningstilvækst på 6.000 nye indbyggere i kommunen inden 2030 – betyder, at vandværkets kapacitet bliver 50 procent højere end oprindelig planlagt for blot få år siden.

Oprindeligt var det planen, at Solrødgård Vandværk skulle have en kapacitet på to mio. m3 drikkevand om året. Allerede i 2021 blev kapaciteten øget til tre mio. m3, og i de reviderede planer tager Hillerød Forsyning nu højde for, at både bygning og anlæg kan udvides, så kapaciteten kan øges til fire mio. m3.

De seneste års høje inflation og generelt stigende omkostninger i bygge- og anlægsbranchen betyder også, at Hillerød Forsyning har revideret budgettet for det kommende vandværk.

”Forsyningen har i sin nye koncernstrategi sat det mål, at vi skal levere forsyningsydelser til effektive priser. Fordi vi bygger et større vandværk end oprindelig planlagt, og vi gør det i en tid med stigende bygge- og anlægsomkostninger, har forsyningen også arbejdet benhårdt på at skære projektet til, så hillerødborgerne får et fleksibelt, topmoderne vandværk, uden at prisen løber løbsk,” siger Tue Tortzen.

Skal sikre nok vand

Alene bygge- og anlægsomkostningerne er siden 2021 steget med 18 procent, og da vandværket skal være betydeligt større end oprindelig planlagt, ender den reviderede entreprisesum på 166 mio. kr.

”Hillerød Kommunes store vækst betyder, at vandforbruget stiger så meget i de kommende år, at vi simpelthen ikke kan tillade os at vente med at udbygge vores vandforsyning med bl.a. et nyt vandværk – selvom vi også arbejder på metoder, hvor vi renser spildevandet så godt, at det kan genbruges i industrien. Hvis vi venter, vil der om få år ikke være vand nok til hverken private eller kommunens virksomheder,” siger Tue Tortzen.

Det omfattende arbejde med at optimere vandværket betyder, at byggestarten er blevet udskudt, og Hillerød Forsyning regner nu med at kunne sætte Solrødgård Vandværk i drift i løbet af 2026.

Hillerød Forsyning indgik i april 2023 en partneringaftale med LM Byg og Vand & Teknik om opførelse af Solrødgård Vandværk. LM Byg skal stå for ’det ydre’, dvs. opførelsen af råhuset, mens Vand & Teknik skal tage sig af ’det indre’, nemlig design og udvikling af selve vandforsyningsanlægget, som er firmaets speciale.

Mere information om Solrødgård Vandværk samt illustrationer til download her:

Mere om Solrødgård Vandværk

For yderligere information:

Søren Hedegaard Nielsen, kommunikationschef, Hillerød Forsyning
T: 48 23 10 00. M: shn@hfors.dk

Emne
  • Vand