Hillerød Forsyning nødsaget til at hæve fjernvarmeprisen

Pressemeddelelse

Rekordhøje, internationale priser på naturgas og biomasse tvinger Hillerød Forsyning til at varsle prisstigning på fjernvarmen pr. 1. oktober. Efter reglerne skal økonomien på fjernvarmeområdet hvile i sig selv, og derfor er forsyningen nødt til at hæve priserne

Hillerød, d. 20. juni 2022 – De internationale priser på både naturgas og biomasse (træflis) er på himmelflugt. Det får nu desværre konsekvenser for fjernvarmekunderne i Hillerød.

”Da vores fjernvarme bliver produceret af cirka to tredjedele biomasse og én tredjedel gas, kan vi se, at vi nu er nødt til at varsle højere fjernvarmepriser. Gør vi ikke det nu, kommer vi ud af året med et stort underskud, og det må vi simpelthen ikke ifølge varmeforsyningsloven. Derfor er denne prisstigning et udtryk for rettidig omhu,” siger Tue Tortzen, formand for Hillerød Forsyning. Prisen på fjernvarme skal være baseret på prisen på at producere og transportere varmen. Det statslige kontrolorgan, Forsyningstilsynet, kontrollerer, at forsyningsselskaberne følger varmeforsyningsloven – og sikrer, at indtjening og omkostninger følges ad og grundlaget for varmeprisen dermed er korrekt.

Tyvedobling af gasprisen

Efter i flere år at have ligget rimeligt fast godt 1 kr. pr. m3, begyndte prisen på naturgas på de internationale spotmarkeder i begyndelsen af 2021 at stige kraftigt. Hillerød Forsyning varslede derfor sidste efterår en prisstigning pr. 1. februar 2022.

Prisstigningen i februar var baseret på en gaspris på ca. 6 kr. pr. m3. Siden kom krigen i Ukraine, og den har presset gaspriserne endnu højere op. På de internationale gasmarkeder har prisen på intet tidspunkt i år været under 8 kr., og ofte har prisen svinget omkring 20 kr.

”Samtidig med, at gasprisen er op imod tyvedoblet på under to år, er også prisen på biomasse steget. Ikke så voldsomt som gas, men der er dog tale om cirka en fordobling af prisen alene i år. Prisstigningen er altså ude af vores hænder, og der er ingen vej uden om den,” siger Anders Buchardt Møller-Hansen, COO og forsyningschef, Hillerød Forsyning.

17 procent stigning i år

De fleste fjernvarmekunder i Hillerød afregner deres varme i MWh, og Hillerød Forsyning varsler nu, at prisen pr. MWh den 1. oktober 2022 stiger fra 661,50 kr. til 1.112,50 kr. inkl. moms, altså en stigning på 68 procent.

Da denne stigning kun omfatter årets sidste tre måneder, betyder det, at kunderne oplever en 17 procent stigning i varmeprisen for hele 2022.

Prisen for det årlige abonnement fastholdes på 3.744 kr. pr. år inkl. moms.

Takststigningen træder i kraft pr. 1. oktober 2022 og gælder resten af året og frem til næste takstændring. F.eks. hvis råvaremarkederne og -priserne falder varigt til ro. De nye takster vil ligge til grund for kommende aconto-opkrævninger.

Kender ikke langsigtet udvikling

En stabilisering af råvarepriserne afhænger af udviklingen i Ukraine og de internationale sanktioner mod Rusland. Det er således ikke muligt på nuværende tidspunkt at sige noget om den langsigtede udvikling i fjernvarmeprisen.

Fastholdes den varslede, nye varmepris i 2023, vil fjernvarmekunderne i Hillerød næste år opleve en prisstigning på 58 procent sammenlignet med den nuværende pris.

Prisen for at opvarme et ”standardhus” på 130 m2 og med et årligt forbrug på 18,1 MWh varme vil i 2023 blive 23.880,25 kr. pr. år.

Emne
  • Varme