Høj ydelse fra nyt renseanlæg

Pressemeddelelse

Efter endt indkøringsperiode levede Hillerød Forsynings renseanlæg, HCR Syd i 2020 op til forventningerne – og mere til. Dugfriske tal viser, at renseanlægget udledte mindre spildevand end tilladt – samt at indholdet af fosfor og nitrat lå et pænt stykke under det tilladte.

Allerede i 2019 rensede Hillerød Forsynings nye renseanlæg, HCR Syd, spildevandet bedre end det gamle centralrenseanlæg – på trods af, at anlægget stadig var under indkøring. Finjusteringen af anlægget fortsatte faktisk helt ind i 2020.

”Selvom anlægget først var på optimal ydelse i anden halvdel af 2020, holdt vi os et pænt stykke under grænseværdierne. HCR Syd opererer nu som planlagt, og dermed leverer anlægget det, der skal til for at indfri kommunens høje ambitioner på miljøområdet,” siger Peter Underlin, forsyningschef og COO, Hillerød Forsyning.

Under grænseværdierne

At anlægget holder sig under de fastlagte grænseværdier, er naturligvis godt for miljøet i og omkring Pøle Å og Arresø, som det rensede spildevand fra HCR Syd udledes i. Og anlæggets samlede performance er også godt nyt for den planlagte byudvidelse af Hillerød.

”Efter at anlægget nu er kørt ind, gælder det for os om at fastholde driften på et konstant højt niveau. Som det ser ud nu, kan kapaciteten på HCR Syd fint klare de kommende års planlagte byudvidelse af Hillerød, og skulle ambitionerne på sigt blive større, er HCR Syd så fleksibelt konstrueret, at der er plads til at udvide kapaciteten yderligere,” siger Peter Underlin.

Hillerød Forsyning arbejder aktuelt på at udbygge anlægget med teknologi, der kan rense for medicinrester. Den udbygning medfører samtidig, at den generelle kapacitet øges.

Holdt sig under den tilladte mængde

Selvom HCR Syd altså holdt sig under den tilladte mængde udledt spildevand i 2020, har Hillerød Forsyning alligevel søgt om en ny, midlertidig udledningstilladelse, der skal gøre det muligt at udlede en højere mængde renset spildevand end i dag.

”Lad os slå fast, at den øgede udledte spildevandsmængde kun er en øget tilladt udledning af renset spildevand til Pøle Å, og ikke en øget udledt stofmængde. Miljøet bliver derfor ikke yderligere belastet. Mængden af vand, vi udleder, hænger naturligvis tæt sammen med mængden af nedbør, så det er ikke noget, vi selv kan styre. Derfor er et udtryk for rettidig omhu, at vi nu sikrer os, at selv ikke de mest regnfulde år vil udfordre os på vandmængden,” siger Peter Underlin.

Fakta

HCR Syd er dimensioneret til på sigt at kunne rense en spildevandsmængde svarende til 100.000 PE (person ækvivalenter) med mulighed for en udbygning op til 120.000 PE. Den nuværende udledningstilladelse giver mulighed for tilslutning af op til 68.000 PE.

HCR Syd udledte i 2020 ca. 72 procent af den tilladte mængde nitrat og knap 80 procent af den tilladte mængde fosfor.

Hvad vandmængden angår, blev der udledt ca. 5,5 mio. kubikmeter spildevand fra HCR Syd i 2020. Det svarer til 93 procent af den tilladte mængde.

Emne
  • Spildevand