Batterier

Det er vigtigt, at du sorterer dine batterier korrekt, så vi kan genbruge så meget som muligt. Læs mere om sortering af batterier her på siden.

Der er forskel på engangsbatterier som husholdningsbatterier og knapceller og genopladelige batterier. De fleste batterier indeholder i dag færre miljø- og sundhedsskadelige stoffer end tidligere, men mange har stadig et meget højt indhold af tungmetaller. Derfor er det vigtigt, at alle brugte batterier indsamles, uanset hvad der står på batteriet.

Det er også vigtigt, at du er opmærksom på de "skjulte" batterier, du eksempelvis kan finde i  postkort, legetøj, gør-det-selv-værktøj, computere, tøj, sko og andet. Batterierne skal skilles fra produktet.

Sådan sorterer du batterier

 Ja tak

  • Engangsbatterier
  • Genopladelige batterier

Batterier, der er støbt ind og sidder fast, skal afleveres som elektronikaffald på genbrugsstationen.

Nej tak

  • Småt elektronik
  • Stort elektronik
...

Sådan afleverer du dine brugte batterier

I parcel- og rækkehuse kan du aflevere dine batterier som Farligt affald i din miljøboks.
Du kan også lægge batterier på låget af affaldsbeholderen til Restaffald/Madaffald på tømmedagen. Batterierne skal lægges i en gennemsigtig pose på maksimalt fire liter, som skal lukkes med en knude. Så tager vores renovationsmedarbejder posen med.
Du kan kun aflevere mindre batterier, f.eks. AA, AAA og knapceller. Større batterier, som computerbatterier, skal afleveres på genbrugsstationen.

I de fleste etageejendomme er der opstillet en batteriboks, hvor du kan aflevere dine batterier. Batterier kan også afleveres i ejendommens miljøskab eller miljøboks.
Spørg din vicevært, hvor miljøskabet eller batteriboksen er placeret.
I en del butikker og institutioner står der batteribokse, hvor du kan komme af med batterierne.

Brugte batterier kan også altid afleveres på genbrugsstationen.

Hvad sker der med batterierne?

Når vi har hentet batterierne, bliver de håndsorteret af specialuddannet personale. Derfor er det vigtigt, at batteriboksene ikke indeholder andet affald. Efter sortering sendes batterierne enten til genanvendelse eller miljøsikker deponering afhængig af batteriernes indhold.

Vestforbrænding har produceret en række videoer, der forklarer, hvorfor det er så vigtigt, at vi sorterer.

Videoen om sortering af batterier kan du se her.

 

Vidste du, at... ?

Batterier kan indeholde cadmium, kviksølv og bly, som alle er miljøskadelige tungmetaller, der kan optages i planter og dyr. Via fødekæden kan stofferne derfor ende i vores mad og ophobes i kroppen livet igennem. Store koncentrationer af tungmetaller er sundhedsskadelige og mistænkes for at kunne medføre barnløshed og skader på fostre.

Cadmium er ødelæggende for knogler og nyrer, og kviksølv og bly kan beskadige hjernen og nervesystemet. Endelig kan batterier ikke brænde, så hvis batterier smides i skraldespanden, ender de i affaldsovnene, hvor deres indhold af tungmetaller forurener røgen og slaggen – resterne fra forbrændingen.

De fleste batterier indeholder i dag færre miljø- og sundhedsskadelige stoffer end tidligere, men mange har stadig et meget højt indhold af tungmetaller. Derfor skal alle brugte batterier indsamles, uanset hvad der står på batteriet.