Mad- og drikkekartoner

Mad- og drikkekartoner sorteres sammen med dit plastaffald. Det er vigtigt, at du sorterer dine mad- og drikkekartoner korrekt, så vi kan genbruge så meget som muligt.

Mad- og drikkekartoner sorteres sammen med dit plastaffald. Kartoner og plast skal være tømt for indhold, når du putter det i din beholder, men det behøver ikke at være skyllet. Det gælder dog ikke yoghurtkartoner, som skal skylles, fordi der kan være madrester tilbage i dem. 

Dine mad- og drikkekartoner må gerne afleveres i en plastikpose. 

Hvilke mad- og drikkekartoner kan afleveres?

Mad-og drikkekartoner, f.eks.:

  • Mælkekartoner
  • Yoghurtkartoner, skyllede
  • Kartoner til drikke, f.eks. juice, kakao, saft og lign.
  • Kartoner til mad, f.eks. flåede tomater, bønner og lign.

I samme beholder kan du desuden aflevere husholdningsplast som f.eks.:

  • Plastflasker (uden pant)
  • Plastdunke (fra eksempelvis rengøringsmidler med faremærket ”sundhedsfare” eller sæbe)
  • Plastbakker og -bøtter
  • Plastlåg
  • Plastposer (uden metalfilm)
  • Plastfolier og -film
  • Bobleplast
  • Omslag til cd’er og dvd’er
  • Plastlegetøj (uden elektronik)
  • Plastservice (ikke flamingo)
...

Hvordan genanvendes plast, mad- og drikkekartoner? 

Efter afhentning af HCS bliver det kørt til Marius Pedersen, hvor det presses og omlastes. Herefter køres det til sorteringsanlæg i Tyskland. Der findes i øjeblikket ingen danske anlæg med samme teknologi, hvilket er grunden til, at mad- og drikkevarekartoner pt. køres til anlæg i vores nabolande. På sorteringsanlægget udsorteres det til genanvendelse i forskellige plasttyper (f.eks. PP, PET, HDPE osv.) og mad- og drikkekartoner med såkaldte NIR-skannere, der kan ”kende” forskel på de forskellige materialer.

Mad- og drikkekartoner består ofte af en blanding af papirfibre og plastik (Tetrapak, Europak m.m.). papirmateriale fra mad- og drikkekartoner kan genanvendes, mens plasten og aluminiummet fra kartonerne pt. brændes og bliver til energi. Vi håber på sigt at få aftale med et anlæg, som også kan genanvende plast og aluminium fra kartonerne.

Typisk stillede spørgsmål om mad- og drikkekartoner

Hvorfor indsamles mine mad- og drikkekartoner sammen med plast?

Der er flere grunde til, at Vestforbrænding anbefaler at indsamle mad- og drikkekartoner sammen med plast.
Først og fremmest er der mange års erfaring i Europa med at indsamle mad- og drikkekartoner med plast. Det betyder bl.a., at der allerede findes sorterings- og genanvendelsesanlæg, der er lavet til at håndtere plast og mad- og drikkekartoner som én blandet fraktion.
Herudover sorteres plast på en måde, der er velegnet til også at sortere mad- og drikkekartoner; det er kun et spørgsmål om at sortere en ting mere fra på sorteringsbåndet, når plasten alligevel er der.

Sidst, men ikke mindst, får du mange beholdere, hvis alle fraktioner skal sorteres separat, og vi ser færrest problemer ved at indsamle mad- og drikkekarton sammen med plast.
I hovedparten af Vestforbrændings kommuner indsamles mad- og drikkekartoner i samme beholder som plast.

Hvad sker der med plast og mad- og drikkekartoner, jeg sorterer fra til genanvendelse?

Renovationsbilen kører dit plast-, mad- og drikkekartonaffald til Vestforbrændings anlæg i Frederikssund.
Her presses det til baller og sendes til et sorteringsanlæg i Tyskland. Der findes i øjeblikket ingen danske anlæg med samme sorteringsteknologi.
På sorteringsanlægget udsorteres plast og mad- og drikkekartoner til genanvendelse i forskellige plasttyper (f.eks. PP, PET, HDPE osv.) samt mad- og drikkekartoner. Det sker med såkaldte NIR-skannere, der kan ”kende” forskel på de forskellige materialer.

Hvorfor er det vigtigt, at jeg sorterer plast og mad- og drikkekartoner?

Produktion af plastik er baseret på fossile brændstoffer som olie og gas og afsætter derfor et stort CO2-aftryk. Der er store fordele ved at genanvende plast, da det begrænser brugen af nye ressourcer samtidig med, at energiforbruget ved genanvendelse er lavere end ved fremstilling af ny plast.
For eksempel bliver der for hvert kilo ny plast brugt ca. to liter olie, mens der for hvert kilo genanvendt plast kun skal bruges en liter olie.
Der findes mange forskellige typer plast. De forskellige typer genanvendes til forskellige nye typer plastprodukter.

Mad- og drikkekartoner består ofte af en blanding af papirfibre, plastik og aluminium (Tetrapak, Europak m.m.). Papirmateriale fra mad- og drikkekartoner kan genanvendes, mens plast og aluminium fra mad- og drikkekartoner bliver energiudnyttet.

Hvor beskidt må mit plast-, mad- og drikkekartonaffald være?

Både plastemballage og mad- og drikkekartoner skal være tomt for indhold, men behøver ikke blive skyllet. Eneste undtagelse er yoghurtkartoner. Yoghurt er tyktflydende, og det er derfor nødvendigt, at yoghurtkartoner skylles med vand; fylder du ½ dl vand i yoghurtkartonen og ryster den godt, kan du få de sidste rester ud. Vi anbefaler desuden, at du fjerner eventuelle plastlåg og lægger dem løst i beholderen – på den måde udsorteres de til genanvendelse sammen med plasten.

Du må ikke sortere flamingo i plast, da det ikke er velegnet til den efterfølgende sortering. Det smuldrer, er for let og ender derfor forkerte steder.
Du må heller ikke smide presenninger, haveslanger eller videobånd i plastaffald, da produkterne enten er meget lange og vil sætte sig fast eller ikke er let genanvendelige materialer.
Alle disse produkter skal til restaffald.

PVC må heller ikke komme i og skal afleveres på genbrugsstationen.

Hvad gør Vestforbrænding for at sikre, at mere plast bliver genanvendt?

Alt husstandsindsamlet plast skal i samme beholder. Denne model gør det nemmere for dig som borger at sortere, da du ikke skal bekymre dig om de forskellige typer af plast. Sortering af de forskellige typer sker senere på et sorteringsanlæg i Tyskland.

Vestforbrænding har sat en standard i vores nuværende aftale for afsætning, hvor vi kræver, at vores sorteringsanlæg udsorterer minimum 75 procent af den indsamlede plast til genanvendelse.

Sender Vestforbrænding plast til Asien?

Nej, vi sender alt plastaffald til et sorteringsanlæg i Tyskland, som udsorterer det til genanvendelse. Genanvendelsen sker hos miljøgodkendte virksomheder i Europa.