Affald

Hos Hillerød Forsyning betragtes affald som en ressource, og forsyningen arbejder strategisk med at sikre bedre og mere genanvendelse af affald i Hillerød Kommune.

Når vi genanvender mere, sendes mindre til forbrænding. Og det er til fordel for både klima og miljø, når vi genbruger og genanvender i stedet for at producere nyt.

Derfor skal det være nemt for borgere og virksomheder af sortere og bortskaffe affald korrekt – det gælder både på Hillerød Forsynings genbrugsstation på Solrødgård og hos borgerne.

Mere genanvendelse på Hillerød Forsynings genbrugsstation

2022 har været endnu et år med fokus på at øge genanvendelsen på vores genbrugsstation. Der er bl.a. sket gennem Super sortering, forsøgsordninger med nye typer sortering og vejledning af de mange besøgende, der benytter vores genbrugsstation.

I 2022 besøgte 164.538 borgere genbrugsstationen. Der blev indsamlet i alt 29.955 ton affald, hvoraf 85,4 procent blev genbrugt eller sendt til genanvendelse.

Super sortering: Mindre forbrænding – mere genanvendelse

På Solrødgård genbrugsstation har medarbejderne gennem flere år arbejdet målrettet med Super sortering.
Dette er et initiativ under Vestforbrænding og har til formål at øge genanvendelsesprocenten blandt selskabets ejerkommuner og dermed nedbringe mængden af affald, der sendes til forbrænding.

Initiativet har fokus på en række fraktioner, herunder Metal, Pap, Papir og Hård plast, hvor der ofte ses fejl-sorteringer. Meget af det affald, der bør sorteres under disse fraktioner, ender desværre i Rest efter sortering og sendes til forbrænding.
 

Af de udvalgte fraktioner, der er fokus på med Super sortering, må Rest efter Sortering og Polstrede møbler maksimalt udgøre 23,5 procent, hvis kravene til Super sortering skal være opfyldt.

Diagram, Super sortering, 2022

Personalet på genbrugsstationen har i løbet af året flyttet 80 ton fejlsorteret affald fra de to ovennævnte fraktioner ud til de korrekte containere.
Dette betyder, at 80 ton affald nu er blevet genanvendt til nye materialer i stedet for at ende som forbrænding. 

Det har resulteret i andel af Rest efter Sortering og Polstrede møbler – en Super sortering – på 22,1 procent, hvilket betyder, at Hillerød Forsynings genbrugsstation i 2022 ligger på førstepladsen blandt ejerkommunerne hos Vestforbrænding.

Vejledning betyder bedre sortering

Super sortering alene kan ikke gøre det. God sortering begynder hos borgeren, og derfor fylder vejledning og rådgivning til kunderne en del af hverdagen for medarbejderne på genbrugsstationen.

Genbrugsstation, Hillerød Forsyning
På vores genbrugsstation gør vi os umage med at hjælpe borgerne til at sortere bedre. De flotte resultater, vi kan fremvise år efter år, er i høj grad resultatet af samarbejde mellem genbrugsstationens medarbejdere og de mange besøgende.

En stor del af vores arbejdsdag går med vejledning. Når besøgende henvender sig med spørgsmål, eller vi ser nogen, der går søgende rundt, tager vi os hellere end gerne tid til at hjælpe og forklare, så borgerne lærer, hvor affaldet skal hen, og hvorfor det er så vigtigt.

Vi fortæller den gode historie om, hvad affald kan blive til, hvis det får lov til at blive genanvendt i stedet for at ende som forbrænding. Og vi kan se, at det bidrager til både bedre forståelse og god sortering.
Hanne Thinghuus, funktionschef for Ressourceområdet og daglig leder af genbrugsstationen

Vellykket forsøg med indsamling af mursten til direkte genbrug

I juli 2022 igangsatte Vestforbrænding et forsøg på tre genbrugsstationer i Brøndby, Frederiksværk og Hillerød med separat indsamling af mursten til direkte genbrug.

Forsøget har skabt positive resultater, og i Hillerød har både private og erhvervsdrivende taget godt imod muligheden.

I forsøgsperioden er der blevet indsamlet over 500 ton mursten på tværs af de tre genbrugsstationer. Heraf blev 402 ton alene indsamlet på Hillerød Forsynings genbrugsstation.

Indsamlede, hele mursten genbruges til nye byggerier, og ødelagte sten bruges f.eks. i produktion af nye mursten.

Der udledes op til 0,5 kg CO2 til produktion af en ny mursten. Det betyder, at der ved genbrug af 1000 mursten spares et halvt ton CO2 (kilde: Vestforbrænding).

Ordningen fortsætter i 2023, hvor Vestforbrænding udvider forsøget fra tre til otte genbrugsstationer.

Sortering i 10 fraktioner hos private

Hillerød er med i forreste linje, når det handler om sortering af affald hos borgerne.
Genanvendelsesprocent for husstandsaffald i 2022 lå på 52 procent – med et nationalt mål på 50 procent.

Hillerød Kommunes Ressource- og affaldsplan 2022-2032 stiller krav om sortering i 10 fraktioner hos private husstande.

Derfor går borgerne i kommunen i begyndelsen af 2023 fra sortering i 8 til 10 fraktioner derhjemme, når fraktionerne Mad- og drikkekartoner og Tekstilaffald tilføjes sorteringen hos private husstande. Desuden bliver fraktionerne Pap og Farligt affald ændret fra en frivillig til en obligatorisk ordning.

Hillerød Affaldshåndtering A/S har i løbet af 2022 lagt et stort forarbejde i at planlægge implementeringen af de nye fraktioner og den nye affaldsordning.

Fra januar 2023 begynder udrulningen af ca. 31.000 beholdere til omkring 12.000 parcelhuse, rækkehuse, landejendomme og sommerhuse i Hillerød Kommune.
Efterfølgende indsamles der knap 33.000 gamle beholdere. Det har været en vigtig del af planlægningsarbejdet at sikre, at plastikken fra de gamle beholdere genanvendes. Efter indsamling bliver de mange beholdere derfor omsmeltet til nye beholdere, som kan bruges til affaldsindsamling et andet sted i Danmark.

Etageboliger med fællesmateriel har allerede i løbet af 2022 fået tilføjet Mad- og drikkekartoner i deres sorteringsløsning, mens Tekstilaffald tilføjes i første halvdel af 2023.

Det er en stor logistisk opgave at flytte rundt på tusindvis af beholdere og rykke 12.000 husstande over til en ny affaldsordning på kun nogle få måneder.
Vi har lagt meget arbejde i planlægningen i løbet af året, så overgangen til den nye ordning vil forløbe så gnidningsfrit som muligt, og vi glæder os til at rulle den ud.

Borgerne i Hillerød er allerede rigtig gode til at sortere, og vi håber og tror på, at der vil blive tage godt imod muligheden for fremadrettet at sortere i 10 typer affald. På den måde kan vi i kommunen genanvende endnu mere og passe endnu bedre på vores ressourcer.
Vibeke Lei Kristensen, leder af Affaldsplanlægning hos Hillerød Forsyning

Arbejdsmiljø: Din indkørsel er vores arbejdsplads

Arbejdstilsynet har i løbet af 2022 ført skærpet tilsyn med renovationsområdet.

Det er ved gennemgang blevet vurderet, at op mod 2000 adresser i Hillerød Kommune ikke lever op til Arbejdstilsynets krav på området, og der er derfor i løbet af året blevet arbejdet målrettet på at forbedre forholdene ved disse adresser.

Vores renovationsmedarbejdere tømmer hver dag cirka 250 affaldsbeholdere, og renovationsområdet er en af de brancher, hvor der sker flest arbejdsulykker og mest nedslidning.

For at minimere risikoen for arbejdsskader skal adgangsvejen mellem renovationsbil og affaldsbeholdere samt selve standpladsen opfylde en række krav til bl.a. underlag, afstande, trin, skråninger, placering af beholder og belysning.

Under overskriften ”Din indkørsel er vores arbejdsplads” har vi i forsommeren 2022 udrullet en kampagne med det formål at sørge for, at adgangsveje og standpladser rundt om i kommunen lever op til gældende krav for på den måde at sikre et trygt arbejdsmiljø for organisationens renovationsmedarbejdere.

Gennem informationsmateriale til de pågældende adresser, er der blevet informeret om, hvordan man som borger sikrer en korrekt adgangsvej til sine affaldsbeholderne, og borgerne har kunne opsøge hjælp til placering af beholdere.