Spildevand

Hillerød Spildevand A/S vil være blandt de fem bedste vandselskaber i Danmark, vi vil bidrage til en bæredygtig vandcyklus, hvor energi, CO2 og miljø styrer valget af løsninger, og hvor vandløsninger tager afsæt i respekt for naturen og de ressourcer, der er på vores jord.

Separatkloakering af Hillerød bymidte

I 2022 kunne Hillerød Forsyning efter flere års planlægning tage hul på separatkloakeringsprojektet i Hillerød bymidte. Adskillelse af regn- og spildevand reducerer overløb af urenset spildevand til Pøle Å og er derfor en central indsats i forhold til at sikre god økologisk og kemisk tilstand i Pøle å – som foreskrevet i de nationale vandområdeplaner. Samtidig fungerer separatkloakering som et effektivt greb til reduktion af de stigende regnmængder. Tiltagene vil desuden reducere belastningen til Arresø og Roskilde fjord.

Første etape: Slotsgade graves op

Hillerøds borgmester, Kirsten Jensen, og bestyrelsesformand, Hillerød Forsyning, Tue Tortzen, tog det symbolske første spadestik i maj 2022 for at markere starten på separatkloakeringen af Hillerød bymidte.  

Projektet blev indledt centralt med første etape ved Slotsgade, Slangerupgade, Møllestræde, Køies bugt og Posens p-plads og forventes afsluttet i maj 2023. 

Separatkloakering, CSR
Hillerød Forsyning er kommet godt fra start. Vi har separatkloakeret første etape, så regnvand og spildevand nu kan adskilles for at begrænse overløb til Pøle Å. Samtidig har vi lavet forberedelserne til at lede op til halvdelen af regnvandet fra tagnedløb til Slotssøen. Dermed forbedrer vi vandkvaliteten – ikke mindst fordi vi samtidig kommer til at rense overløbsvandet til Slotssøen.
Henrik Prühs, projektleder i Hillerød Forsyning

Anden etape fortsætter ad Slotsgade, Frederiksgade og Murer Tonny Strædet. På Murer Tonny Strædet kommer der desuden en renseløsning. Gravearbejdet startede op februar 2023 og forventes afsluttet til november 2023.   

Ny belægning, bede og træer til Slotsgade

Efter arbejdet under jorden har Hillerød Kommune fornyet over jorden. Hele Slotsgade bliver mere grøn og lettere at færdes i. Den eksisterende belægning er udskiftet, og i samarbejde med kommunen er der etableret nye bede, træer og bænke. 

Svært at få frivillig tilslutning til separatkloakering  

Regnvand fra de tagnedløb, der vender ud mod gaden, er blevet tilsluttet det nye regnvandssystem. Hillerød Forsyning har via løbende dialog og idékatalog opfordret borgere og erhvervsdrivende til at tilslutte regnvand fra baggårdenes tagnedløb.  

Vi har opfordret beboere og erhvervsdrivende i Slotsgade til også at tilslutte sig regnvandssystemet, og det har resulteret i, at vi har forberedt tilslutning for et par baggårde. Men overordnet set har interessen været begrænset.
Marie-Louise Sune Andersen, projektleder i Hillerød Forsyning

Den begrænsede interesse bekræfter pointen i den undersøgelse om hillerødborgernes holdning til og viden om separatkloakering, som forsyningen gennemførte primo 2022. Her var konklusionen klar: Det er svært at skabe tilslutning, så længe separatkloakering er frivilligt.   

Hvad mener hillerødborgerne?

Hillerød Forsyning har kortlagt Hillerødborgernes viden om og holdning til separatkloakering. Undersøgelsens hovedkonklusioner er, at separatkloakering ikke forbindes med bæredygtighed, og det bliver svært at skabe tilslutning, så længe det er frivilligt. 

Læs mere om undersøgelsen her.

Partneringaftale bag separatkloakeringsprojektet  

De to nordsjællandske forsyningsselskaber, Halsnæs Forsyning og Hillerød Forsyning, indgik i 2022 en partnering-aftale med Arkil og NCC. De to entreprenører har i Hillerød ansvaret for at udføre separatkloakeringsprojekter. Det giver forsyningerne en sikkerhed i projekterne både mht. pris og tilgængelig arbejdskraft. 

Det tætte samarbejde mellem entreprenører bryder med normerne i branchen. Alle parter er nemlig forpligtet til at dele erfaringer fra projekterne med hinanden. Det betyder, at Arkil og NCC, der til daglig er konkurrenter, kommer til at dele viden, de normalt ville holde for sig selv. 

Mange forsyninger står overfor de samme udfordringer i disse år. Når man indgår strategiske partnerskaber, får man en mulighed for i langt højere grad at få entreprenørernes viden og erfaringer i spil. Og over- og underskudsdelingen mellem entreprenør og forsyning sikrer sammenfaldende interesser i at udføre arbejdet så effektivt som mulig.
Pernille Ingildsen, funktionschef for vandområdet i Hillerød Forsyning

Parterne deler både over- og underskud ligeligt, hvilket betyder, at både bygherre og entreprenør har sammenfaldende interesse. Så enhver optimering er til gavn for alle. I sidste ende gavner de lavere omkostninger borgerne i både Halsnæs og Hillerød kommuner, da de to forsyningsselskaber er kommunalt ejede.