Formanden har ordet

Forsyningen ser ud over grænserne til gavn for borgerne. 2022 udviklede sig, som alle ved, til et udfordrende år, hvor tårnhøje energipriser og høj inflation kom til at præge alles dagligdag.

Som en konsekvens af energiprisernes himmelflugt besluttede regeringen, at alle landets kommuner inden udgangen af 2022 skulle have udarbejdet en kommunal varmeplan. Planerne skal sikre, at billig, kollektiv og grøn fjernvarme i de kommende år bliver rullet ud til flest mulige danskere.

Tue Tortzen, bestyrelse, Hillerød Forsyning
Her i Hillerød har vi valgt at se ud over kommunegrænserne i arbejdet med at sikre fjernvarme til flest mulige hillerødborgere. Hvis vi samarbejder med naboforsyningerne om etablering af transmissionsledninger og anden fjernvarmeinfrastruktur, kan vi nemlig holde både anlægs- og driftsomkostningerne nede.

Og samarbejdet åbner for, at det forhåbentlig bliver muligt at skabe god økonomi i fjernvarme i mindre bysamfund. For hvis varmeselskaber på hver sin side af en kommunegrænse kan arbejde sammen, kan flere borgere i mindre bysamfund på begge sider af kommunegrænserne sandsynligvis tilbydes fjernvarme.

Den kommende tid vil vise, hvor meget tværkommunalt samarbejde det lykkes at etablere, og hvor meget kraft vi dermed kan sætte på udrulningen. Og her er det vigtigt at slå fast, at vi muligvis kommer til at skuffe nogle borgere her og nu, fordi det ikke er muligt at etablere et samarbejde inden for den korte tidsfrist, vi formelt har her i 2023. Men det udelukker ikke, at vi i de kommende år fortsat vil arbejde på at etablere samarbejde med forsyningsselskaberne i de omkringliggende kommuner. 

Vi skal have flere over på kollektiv, grøn varme, og vi skal derfor fortsætte med at dyrke muligheden for samarbejde, og vi skal fortsætte den grønne omstilling af fjernvarmen i de kommende år.


Det er ikke kun på varmeområdet, at Hillerød Forsyning tænker ud over kommunegrænserne. En kommunegrænse er jo bare en administrativ grænse og ikke en naturlig, geografisk grænse, og derfor er forsyningen også begyndt at samarbejde med naboforsyningerne på bl.a. vandområdet. Det skal sikre, at vi også i fremtiden er i stand til at levere rent vand – både til de private forbrugere og til de virksomheder, som her i Hillerød har et stadigt voksende vandforbrug.

Og nu hvor vi er ved det tværkommunale samarbejde, så indgik Hillerød Forsyning og Halsnæs Forsyning i 2022 en partnering-aftale med de to entreprenører, Arkil og NCC. Der er tale om et langsigtet, strategisk samarbejde, hvor alle parter deles alle om både fordele og ulemper i samarbejdet om en række store og vigtige renoverings- og separatkloakeringsprojekter i de kommende år. Første synlige resultat af det partnerskab er det store klimasikringsprojekt af Hillerød Midtby, der har været under planlægning i flere år, og som blev sat i gang i 2022.

Inden for det fjerde og sidste forsyningsområde, affaldshåndtering, er Hillerød Forsynings blik hævet op på nationalt niveau, idet sortering af affald skal foregå i henhold til den nationale affaldsplan. Det betyder, at Hillerød Forsyning i løbet af 2022 forberedte implementering af de sidste to af de i alt 10 affaldstyper, som vi fra 2023 skal sortere vores husholdningsaffald i.

Hillerød Kommune er blandt pionerkommunerne i landet, idet vi har affaldssorteret siden 2014. Resultatet er, at vi er blandt de kommuner, der i dag sorterer vores affald bedst. Vi er simpelthen vant til det. I dag bliver over 53 procent af det husstandsindsamlede affald genanvendt, og cirka 86 procent af det affald, der bliver indleveret på Genbrugsstationen, genanvendes. Det sidste betyder, at vi har den højest ydende genbrugsstation i hele Vestforbrændings område.

Alt dette er samfundskritiske ydelser, som Hillerød Forsyning leverer til kommunens borgere. Og taget i betragtning hvor mange store, vigtige initiativer, der er tale om, og taget i betragtning, at de falder i en tid med høj inflation og generelt stigende omkostninger, er det overordentligt tilfredsstillende, at Hillerød Forsyning var i stand til at holde sine takster i ro for 2023. 

Indrømmet, varmetaksten steg to gange i løbet af 2022 til et højt niveau, men heldigvis er de internationale energipriser ved at stabilisere sig, og i løbet af foråret 2023 var Hillerød Forsyning da også i stand til at sænke sine varmepriser igen. De er ikke tilbage på niveauet fra før energikrisen, men de er på vej ned igen. Kommende udnyttelse af overskudsvarme og ny teknologi kan betyde, at vi frigør os helt af fossil energi, gør os mindre afhængige af udenlandske brændstoffer og samtidig kan sænke priserne.

Slutningen af 2022 og begyndelsen af 2023 bød på udskiftninger i forsyningens øverste ledelse. Den administrerende direktør, Lone Byskov, valgte mod slutningen af 2022 at opsige sin stilling, og en af vores forsyningschefer, Anders Buchardt Møller-Hansen, fulgte efter i begyndelsen af 2023. Begge dele var naturligvis ubelejligt, men med konstituering af den anden forsyningschef, Peter Underlin, som administrerende direktør har vi formået at sikre fremdrift.

Rekrutteringen af en ny administrerende direktør er sat i gang i begyndelsen af 2023, men er ikke afsluttet i skrivende stund.

I løbet af 2022 arbejdede ledelsen på at styrke samarbejdet med forvaltningen i Hillerød Kommune, hvilket er til gavn for både forsyningen og forvaltningen – og dermed også for kommunens borgere.

2022 var første år med de nye bestyrelser, efter at generalforsamlingen, medarbejderne og forbrugerne i vandselskaberne i løbet af 2021 fik valgt nye bestyrelsesmedlemmer. Dermed var 2022 også mit første år som formand for forsyningen.

Og jeg mærker, at alle i bestyrelserne trækker i samme retning, hvilket vores evaluering af det første års samarbejder også bekræfter. Vi har alle det samme mål: At få en endnu stærkere forsyning, der tydeligt er til gavn for hele kommunen, miljøet og den grønne omstilling. Det er der brug for i en hård tid.

På bestyrelsens vegne
Tue Tortzen, formand