Varme

Samlet set står de to selskaber, Hillerød Kraftvarme ApS og Hillerød Varme A/S, midt i en omlægning af varmeproduktionen. Før 2006 var al varme produceret på basis af fossilt brændsel (naturgas). Hillerød Forsyning er på rette vej, og i 2022 kunne vi løfte andelen af fossilfri varmeproduktion til 69 procent. 

Ny varmeplan skal sikre grøn fjernvarme til flere

Hillerød Kommune præsenterede i december 2022 et forslag til en ny varmeplan, der kan give omkring 3.500 flere ejendomme i kommunen grøn fjernvarme.  
  
Mange kommuner og forsyningsselskaber har svært ved at skabe god økonomi i fjernvarme i de mindre bysamfund. Derfor har forsyningen lagt op til et samarbejde, som involverer nabokommunerne. Målet er at finde løsninger, hvor flest mulige borgere - også i de mindre bysamfund - kan tilbydes fjernvarme.  

Fingerplan krydser kommunegrænse 

Konkret arbejder Hillerød Forsyning på en fingerplan med fire transmissionsfingre: Lillerød-fingeren, Slangerup-fingeren, Helsinge-fingeren og Fredensborg-fingeren.  
 
Alle fire fingre peger fra Hillerød ud mod nabokommunerne, og ideen er, fingrene skal skabe et større aftag af varme på begge sider af kommunegrænserne. Dermed kan man reducere omkostningerne til levering til mindre bysamfund, som forventeligt vil kunne tilbydes fjernvarme.

Vi er lykkedes med at udarbejde en ambitiøs varmeplan, som gør op med det kommunalt afgrænsede område. Vi tænker større, og det er helt afgørende for at, vi kan løse fjernvarmeudfordringerne i de mindre bysamfund, hvor der er færre om at betale etableringsomkostningerne.  
 
Lene Fenger Clausen, områdeleder for Energi i Hillerød Forsyning. 

Fjernvarme er en grøn, stabil og robust opvarmningsmetode, der understøtter brugen af vedvarende energi og giver mulighed for at anvende fremtidens grønne energikilder. Når vi udvider fjernvarmenettet, vil vi på sigt supplere med bl.a. industriel overskudsvarme fra lokale virksomheder.

Afklaring af lysegrønne områder pr. 1. april 2023

Borgerne havde fra begyndelsen af 2023 mulighed for at udfylde en interessetilkendegivelse for at give forsyningen en klar indikation på, hvor der er opbakning til fjernvarme. For at klæde borgerne på til en beslutning om fjernvarme, blev der afholdt otte lokale borgermøder med repræsentanter fra forsyningen og Hillerød Kommune.  

Hillerød Forsyning har frem mod 1. april udarbejdet yderligere analyser af ti såkaldte lysegrønne områder i kommunen for at afklare potentialet for fjernvarme. Undersøgelserne viser, at der kan skabes positiv samfundsøkonomi i otte af områderne, hvilket er indstillet til kommunen. Indstillingen behandles af byrådet i juni 2023. 

Vores undersøgelser viser, at økonomien ser lovende ud i otte ud af ti områder. Vi ser frem til at konkretisere projekterne yderligere med projektforslag i 2023. 
Thorkild Kristensen, senior energiplanlægger i Hillerød Forsyning

Som tommelfingerregel skal 60% af boligerne i et område tilslutte sig fjernvarme, for at en udbygning af nettet er samfundsøkonomisk rentabel. Den endelige tilslutningsprocent er dog ikke fastlagt endnu for udbygningerne i Hillerød.   

Grønt farvestof har gjort det nemmere at spotte utætheder i fjernvarmenettet 

Hillerød Forsyning tilsatte i januar 2022 et grønt sporstof til fjernvarmevandet. Det gav forsyningen mulighed for at spotte utætheder i fjernvarmenettet – og kunderne kunne lokalisere utætte installationer hos dem selv. Målet var at nedbringe vand- og energispild.  

Det grønne vand er en velafprøvet og sikker metode til at spotte og spore utætheder i fjernvarmenettet og defekte kundeinstallationer. Forsyningen har fokus på utætte rør og installationer, da ambitionen er at nedbringe vand- og energispild til gavn for miljøet.  

HKV, grønt vand, CSR
Vi tilsætter grønt sporstof til fjernvarmevandet for at finde utætheder både i vores eget net og ude hos kunderne.
Det er et godt og velafprøvet miljøtiltag, som supplerer de andre metoder, vi bruger, i vores konstante søgen efter utætheder.
Torben Grønbech, leder af vedligehold i Energi, Hillerød Forsyning 

Utætte kundeinstallationer og fjernvarmerør giver forsyningen et betragteligt vandtab på op imod 1.200 m3 om måneden. Hertil kommer det afledte energitab. Det er et ressourcespild, som forsyningen løbende arbejder på at reducere.   

Status efter en måned: Grønt vand gav henvendelser

Umiddelbart efter tilsætningen af det grønne sporstof ringede 60-70 kunder til Hillerød Forsyning. De fleste havde dog ikke set grønt vand, men ville blot spørge om, hvor giftigt sporstoffet er, hvor længe det kan observeres osv.  

Det grønne farvestof er i sig selv ufarligt, og der ikke er nogen risiko forbundet med at drikke det. Derimod er fjernvarmevand særligt ilt-frit vand med en pH-værdi på ca. 9,5, og derfor er det ikke beregnet til at bade i eller at indtage i større mængder. 

En måned efter tilsætningen kunne forsyningen konstatere 10 reelle tilfælde med sporstof i brugsvandet. En af henvendelserne kom fra en vicevært fra en erhvervsejendom. De havde grønt sporstof i både det kolde og det varme brugsvand. Det sker kun i sjældne tilfælde, at fjernvarmevandet løber over i det kolde drikkevand.  

Flere metoder til overvågning

Forsyningen benytter sig af flere tekniske metoder for at undgå vand- og energispild. F.eks. måler Hillerød Forsyning spædevandsforbruget, der laves termisk fotografering, overflyvning med droner og har alarmer på ledningsnettet.