Hillerød Forsyning, Affald, fire beholdere, Plast, MDK

Affaldssortering: Hillerød er blevet endnu bedre

Pressemeddelelse

Hillerødborgerne er blevet endnu bedre til at sortere deres affald. Så kort og præcist kan det siges godt et halvt år efter, at kommunens indbyggere er begyndt at sortere deres husstandsaffald i 10 affaldstyper i stedet for otte. Stor stigning i mængden af både pap og plast og fødevarekartoner viser, at sortering virker.

Hillerød, 19. september 2023 – I begyndelsen af året rullede Hillerød Forsyning godt 30.000 nye affaldsbeholdere ud for at gøre det muligt for hillerødborgerne at sortere deres affald endnu bedre. Foreløbige tal viser, at borgerne har taget de nye sorteringsmuligheder til sig. Mængden af restaffald er faldet med gennemsnitlig 12 procent samtidig med, at mængden af både pap og plast og fødevarekartoner er steget.

”Tallene taler deres tydelige sprog: Affaldssortering virker. Og jo mere vi sorterer, jo mere kan vi genanvende, og det er godt for både miljø og klima. Specielt er det vigtigt, at mængden af restaffald falder. Det laver vi godt nok fjernvarme af, men genbrug giver et bedre miljøregnskab,” siger Tue Tortzen, bestyrelses­formand, Hillerød Forsyning.

Den nye ordning trådte i kraft 1. marts i år, og de foreløbige tal viser, at den gennemsnitlige indsamlede mængde af den nye, blandede affaldstype, plast og fødevarekartoner, er 66 procent større pr. måned end samme periode i 2022, hvor fraktionen kun omfattede plast.

Udover muligheden for at sortere fødevarekartonerne sammen med plast, fik alle hillerødborgere i villaer og parcelhuse også egen beholder til pap. Indtil da var papordningen frivillig.

Det har betydet, at den gennemsnitlige indsamlede mængde af pap er 81 procent større i år end i fjor.

Og da mængden af pap, der bliver afleveret på genbrugsstationen, kun er faldet en smule, tyder meget på, at papemballage som f.eks. æsker fra cornflakes og havregryn nu ender i papbeholderen frem for i beholderen til restaffald.

Kommunikation virker

Selvom der er tale om sorteringsdata for få måneder, er der store udsving fra måned til måned. Og hvor hillerødborgerne i starten af året var gode til at nedbringe mængden af restaffald, er kurven fladet ud på det seneste. Det forhold kræver særlig opmærksomhed:

”I månederne omkring udrulningen af de nye beholdere kommunikerede vi flittigt om sortering og genanvendelse, og det tyder på, at det har været motiverende for mange. Men hen over sommeren ser det ud som om, at nogle kan være faldet tilbage i de gamle vaner, for mængden af restaffald er steget igen,” siger Peter Underlin, administrerende direktør, Hillerød Forsyning.

Hillerød Forsyning vil derfor arbejde på, at få borgerne til genoptage de gode vaner fra foråret.

”Kommunikation virker. Det er vores hovedkonklusion på udviklingen, og derfor skal vi sørge for at blive ved med at forsøge at påvirke folks sorteringsvaner i den rigtige retning,” siger Peter Underlin.

Mere sortering på vej

I den budgetaftale for 2024, som partierne i Hillerød Byråd netop har indgået, er der sat cirka 5 mio. kr. af til at få indført affaldssortering i daginstitutionerne. Og når det er sket, er der basis for, at den fremtidige generation af hillerødborgere bliver endnu bedre til at sortere deres affald.

”Vi har kun manglet daginstitutionerne for at komme i helt i mål med affaldssorteringen. Det gennemfører vi i 2024, så børn allerede fra en meget tidlig alder kan lære, hvordan man sorterer. Samtidig opfylder vi vores forpligtelser i henhold til lovgivningen,” siger Tue Tortzen.

For yderligere information

Søren Hedegaard Nielsen, kommunikationschef, Hillerød Forsyning
T: 48 23 10 00. M:
shn@hfors.dk

Emne
  • Affald