Kvashegn, Solrødgård, Hillerød Forsyning

Giv dit haveaffald nyt liv på Solrødgård

Pressemeddelelse

Hillerød Forsyning arbejder på at øge biodiversiteten og skabe gode betingelser for dyr og planter på sit 51 hektar store område, Solrødgård. Derfor etablerer forsyningen nu et kvashegn – og inviterer kommunens borgere til komme forbi med egnet haveaffald og deltage i byggeriet

Solrødgård Klima- og Miljøpark, området hvor Hillerød Forsyning bor, er udviklet ud fra et fremsynet, kommunalt ønske om at sammentænke natur, forsyningstekniske anlæg og rekreative områder. Dermed er det en vigtig del af forsyningens arbejde at styrke biodiversiteten på området.

Derfor etablerer forsyningen nu et kvashegn – og opfordrer i samme åndedrag Hillerøds borgere til at komme forbi med egnet materiale til hegnet.

Hegnet skal bygges op

Et kvashegn skaber gode levesteder for insekter og smådyr og giver dem et godt sted at overvintre. Der er f.eks. plads til bænkebidere, biller og larver, det giver læ til mindre dyr som frøer og tudser, og småfugle kan bygge redde inde mellem grenene i hegnet.

Lige nu står hegnet tomt, men det er parat til at modtage grene hjemme fra folks haver.

Det allerbedste haveaffald, man kan komme med, er lange, slanke grene – gerne et par meter. De er nemlig gode til at bygge hegnet op.

Det er også vigtigt, at grenene bliver lagt i hegnets længderetning, og at man fylder på nedefra langs hele hegnet. Så er der ”hul” længere nede i hegnet, skal man helst placere sine grene her, inden man begynder på næste lag et andet sted.

Har man derimod blandet materiale – græs, træstubbe eller andet – er det ikke egnet til kvashegnet. Det kan i stedet afleveres på genbrugsstationen lige ved siden af, hvor man nemt kan komme af med resten af sit haveaffald, når grenene er placeret i kvashegnet.

Kvashegnet er placeret bag genbrugsstationen og p-pladsen til renovationsbilerne. Indkørsel sker ad samme vej som til genbrugsstationen.

Kvashegn, Solrødgård, Hillerød Forsyning, placering

Biodiversiteten blomstrer

For at blive klogere på, hvordan Hillerød Forsyning kan understøtte udviklingen af biodiversiteten, har natureksperter analyseret, hvordan biodiversiteten har det på Solrødgård Klima- og Miljøpark.

Resultatet er, at der er overraskende mange arter, som allerede har etableret sig i parken. Mere end 200 vilde danske plantearter er med til at definere parkens unikke biotoper. Nogen vokser solbeskinnet og tørt på de lysåbne sletter, som f.eks. almindelig kællingetand. Og andre som blågrøn kogleaks vokser kun på permanent våd bund i vådområderne.

Solrødgård Klima- og Miljøpark er altid åben for besøgende. Der er anlagt seks km stier, og på en tur i området kan man opleve planter, insekter, fugle og smådyr.

Læs mere om Solrødgård her.

Emne
  • Affald
  • Hillerød Forsyning