Hillerød Forsyning: Eksterne omkostninger presser priserne op

Pressemeddelelse

Højere eksterne omkostninger i kølvandet på Corona-pandemien og energikrisen betyder, at Hillerød Forsyning bliver nødt til at hæve flere priser i 2022. Over halvdelen af stigningen på affaldstaksten og hele stigningen på fjernvarmetaksten skyldes eksterne forhold. Samlet set kommer man som kunde på alle fire forsyningsarter derfor til at betale godt 16 % mere i 2022.

Hillerød, 16. december 2021 – Det er blevet dyrere at være dansker. For det første får den globale energikrise med store prisstigninger på naturgas betydning for fjernvarmekunderne i Hillerød. For det andet er priserne på bl.a. transport, byggeri og anlæg steget markant grundet Corona-pandemien og energikrisen, hvilket er en stor del af årsagen til, at prisen på både spildevand og affald stiger. Udover de højere, eksterne omkostninger er initiativer som miljørigtig diesel samt investering i uddannelse og lærepladser årsagen til, at affaldstaksten stiger med 8 % i 2022.

”Det er blevet over 10 % dyrere at afsætte affaldet, og når prisen for afsætning og transport af affald stiger så markant, får det desværre økonomiske konsekvenser for kunderne i Hillerød,” siger Tue Tortzen, kommende formand for Hillerød Forsyning.

Investering i lærepladser, efteruddannelse og miljørigtig diesel

Kundetilvækst og ændret sorterings- og tømningsmønster samt investering i miljørigtig diesel, lærepladser og efteruddannelse er de øvrige årsager til den stigende affaldstakst.

”Vi investerer 1,5 mio. kr. i eget tankanlæg og i miljøvenlig diesel til de nye skraldebiler, og vi investerer godt 1 mio. kr. i etablering af lærepladser og efteruddannelse af medarbejderne. På den måde understøtter Hillerød Forsyning kommunens værdier ved at skabe arbejdspladser, udvikling og engagement,” siger Tue Tortzen.

I forbindelse med indkøb af de nye skraldebiler analyserede Hillerød Forsyning muligheden for at købe elbiler i stedet for dieselbiler. Analysen viste dog, at kørselsmønster og -behov ikke muliggør skift til elbiler på nuværende tidspunkt, og i stedet prioriteres derfor overgang til miljødiesel, som er lavet af bioaffald. Hillerød Forsyning følger udviklingen, og overgang til el eller brint vil muligvis ske ved næste udskiftning af vognparken.

Spildevand stiger, vand falder

Prisen på spildevand øges i 2022 med knap 5 %. Der er flere årsager til prisstigningen, bl.a. øgede anlægsinvesteringer til nye kloakker i forbindelse med byudvikling, investeringer til separatkloakering samt øgede regn- og spildevandsmængder, som skal behandles. Samtidig kan man på spildevandsområdet også mærke de øgede, eksterne omkostninger i form af stigende elpriser.

Prisen på vand falder med 6 %, da der i det kommende år ikke forventes større anlægsinvesteringer udover de almindelige planlagte renoveringsopgaver. De lavere anlægsinvesteringer er sammen med kravet om øget effektivisering med til sikre, at prisen på vand falder i 2022.

Dyrere gas presser prisen på fjernvarme

Gennem året er prisen på naturgas steget markant, og af samme årsag meddelte Hillerød Forsyning allerede i slutningen af oktober, at fjernvarmeprisen vil stige fra 1. februar 2022. Stigningen skal både dække det efterslæb, de stigende varmepriser har skabt i løbet af 2021 og sikre balance i 2022.

”Varmeselskaber drives lovgivningsmæssigt efter ”hvile i sig selv”-princippet, hvor udgifter og indtægter skal balancere år for år. Det betyder, at vi var nødsaget til at hæve prisen, selvom forventningen er, at gaspriserne på sigt vil falde til et lavere niveau. Når gassen bliver billigere, kan vi sænke prisen igen,” siger Tue Tortzen.

Da det primært er gassen, der er blevet dyrere, og de underliggende, faste omkostninger fortsat er stort set de samme, er det udelukkende prisen for forbrugt varme, der stiger. Det årlige abonnement fastholdes uændret. Det betyder, at den samlede prisstigning for en standardkunde i et parcelhus samlet ender på ca. 28 %.

Selvom prisstigningen på fjernvarme i Hillerød er væsentlig, er det dog fortsat billigere at være fjernvarmekunde end at have eget olie- eller naturgasfyr. Det skyldes, at cirka to tredjedele af energikilderne, der indgår i fjernvarmeproduktionen i Hillerød, allerede er blevet omstillet til mere bæredygtige løsninger i form af overskudsvarme, biomasse og solenergi. Samlet oversigt over prisudviklingen

Samlet oversigt over prisudviklingen
  Procentændring Prisændring *) Pris *)
Affald + 7,99 % + 355,00 kr. 4.797,50 kr.

Varme

+ 28,00 % + 3.329,48 kr. 15.218,48 kr.
Spildevand + 4,94 % + 219,19 kr. 4.655,13 kr.
Vand - 6,20 % - 144,97 kr. 2.193,89 kr.
I alt + 16,27 % + 3.755,71 kr. 26.865,00 kr.

*) Pris og prisændring i kroner og øre angiver, hvad en gennemsnitlig kunde hos Hillerød Forsyning betaler for hhv. fjernvarme, vand, spildevands- og affaldshåndtering i 2022.

Emne
  • Affald
  • Hillerød Forsyning
  • Spildevand
  • Vand
  • Varme