Ny undersøgelse: Styrket samarbejde kan bane vejen for mere separatkloakering

Pressemeddelelse

Hillerød Forsyning har kortlagt Hillerødborgernes viden om og holdning til separatkloakering. Undersøgelsens hovedkonklusioner er, at separatkloakering ikke forbindes med bæredygtighed, og det bliver svært at skabe tilslutning, så længe det er frivilligt. Undersøgelsen peger på, at individuelle løsninger og et styrket samarbejde mellem kommune, forsyning og fagfolk kan bane vejen for større opbakning – og dermed sikre, at kommunen når målene i vandmiljøplanen.

Hillerød, 4. marts 2022 – ”I nogle kommuner bliver man tvunget til at separatkloakere. Det gør vi ikke her, så hvor vigtigt kan det være?”

Sådan lyder ét af mange udsagn fra Hillerødborgerne i en ny undersøgelse om separatkloakering, som Hillerød Forsyning har fået udarbejdet. Undersøgelsen har kortlagt borgernes holdning til frivillig separatkloakering og skal være med til at give inspiration til, hvordan man sikrer større tilslutning til de separatkloakeringsprojekter, som bliver sat i gang i disse år.

Begrænset opbakning

De seneste godt fire år har separatkloakering været frivillig i Hillerød Kommune, hvilket betyder, at kun et begrænset antal husstande har vist interesse for at tilslutte sig de separatkloakeringsprojekter, som Hillerød Forsyning arbejder på.

”Hvis de private husstande ikke kommer med på separatkloakeringen, kommer vi ikke i mål med vandmiljøplanen. Det er godt, at undersøgelsen peger på forskellige løsninger. Dem skal politikerne og forvaltningen se nærmere på i samarbejde med forsyningen, entreprenører og andre fagfolk. Vi skal i mål med vandmiljøplanen,” siger Tue Tortzen, formand for Hillerød Forsyning.

Undersøgelsen peger bl.a. på, at et tættere samarbejde mellem kommune og forsyning om individuelle løsninger og bedre overblik over omkostninger og finansiering kan være med til at øge forståelsen for behovet for separatkloakering. Og at inddragelse af entreprenører, kloakmestre, ingeniører, regnvandseksperter og anlægsgartnere kan øge gennemslagskraften.

God dialog med borgerne

”Fagfolk som kloakmestre og anlægsgartnere har en god dialog med borgerne, og undersøgelsen peger på, at forsyningen og kommunen derfor bør have et endnu tættere samarbejde med netop de faggrupper. Det er vejen frem, hvis vi skal ændre holdningen til separatkloakering,” siger Peter Underlin, forsyningschef og COO, Hillerød Forsyning.

Hillerød Forsyning vil derfor tage initiativ til en tættere dialog med kommune og relevante faggrupper for at se, hvordan man kan styrke borgernes viden om separatkloakering – for eksempel gennem borgermøder. Og undersøgelsen peger på, at der er særligt behov for at styrke kommunikationen om to forhold: Pris og bæredygtighed.

Tvivl om bæredygtighed

”Det virker unødvendigt at poste penge i noget, der er under jorden.” Sådan lyder endnu et udsagn fra undersøgelsen, og det illustrerer, at det de færreste Hillerødborgere, der ser separatkloakering som et bæredygtigt initiativ. Det er kun 21% af Hillerødborgerne, der i høj eller meget høj grad forbinder separatkloakering med bæredygtighed. Så selvom kendskabet til separatkloakering er højt, er der behov for at gøre det tydeligere, hvordan separatkloakering bidrager positivt i forhold til miljøet.

Prisen er en hindring

”Det er dyrt, hvem har lige 100.000 kr. liggende til separatkloakering?”.

Undersøgelsen konkluderer, at separatkloakering for langt de fleste Hillerødborgere forbindes med at bruge mange penge og være uoverskueligt. Undersøgelsen peger derfor også på, at det vil være en god idé at imødekomme borgerne ved at gøre processen så nem som mulig.

Over halvdelen af de adspurgte siger, at de ville være mere tilbøjelige til at separatkloakere, hvis der var en pakkeløsning der inkluderede hjælp fra faglige eksperter, en konkret tidsplan, et bedre overblik over hele processen samt en fast kontaktperson hele vejen igennem.

”Vi lytter til de mange, gode input til at forbedre processen. Derudover skal kommunen, forsyningen og fagfolkene sammen gøre det tydeligere, at separatkloakering ikke behøver at blive så dyrt, som mange frygter,” siger Peter Underlin.

--0--

OM SEPARATKLOAKERING

Behovet for adskillelse af regn- og spildevand, også kaldet separatkloakering, er blevet større gennem de seneste par årtier, hvor store regnmængder på kort tid har sat kloakkerne under pres. Ikke kun i Hillerød, men i hele landet.

Hillerød Forsyning har gennem de seneste år kunnet afhjælpe en stor del af problemet med etablering af overløbsbassiner, der sørger for, at kloakkerne ikke løber over, og som mindsker presset på renseanlæggene. Skal man nå målene i vandmiljøplanen, er en større tilslutning til separatkloakering dog en forudsætning.

OM UNDERSØGELSEN

Undersøgelsen er gennemført af kommunikationshuset, Primetime, der for Hillerød Forsyning har kortlagt Hillerødborgernes holdninger til og viden om separatkloakering. Det er sket gennem workshops, ekspertinterviews, kvalitative interviews med udvalgte borgere samt en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse. Rapporten kan downloades fra forsyningens hjemmeside.

Emne
  • Spildevand