KMC, indgang, Hillerød Forsyning

Lovgivning presser priserne

Pressemeddelelse

Tre ud af fire af Hillerød Forsynings priser stiger næste år, hvilket på forskellig vis skyldes national lovgivning. Affald stiger på grund af det nationale krav om mere og bedre affaldssortering, mens vand og spildevand bliver dyrere som følge af den offentlige regulering af vandsektoren. Prisen på den fjerde forsyningsart, varme, fastholdes uændret.

Hillerød, 21. december 2023 – Hillerød Forsyning er nødsaget til at hæve priserne på tre ud af fire forsyningsarter, idet prisen på vand, spildevand og affald stiger, mens fjernvarmeprisen forbliver uændret.

Der er to hovedårsager til, at prisen på affald stiger i 2024. For det første er de priser, som forsyningen betaler for at komme af med plast og mad- og drikkekartoner steget. Og for det andet har det nationale krav om sortering i 10 fraktioner øget behovet for mere planlægning og drift til håndtering af flere typer affald.

”Mere og bedre sortering af plast og mad- og drikkekartoner betyder, at forsyningen har indsamlet en større mængde af den affaldstype. Og den udvikling er godt for miljøet. Men den affaldstype er dyr at komme af med for os, og det tvinger priserne op,” siger Peter Underlin, adm. direktør, Hillerød Forsyning.

Fortsat moms på affald

Landsskatteretten afgjorde en sag tilbage i 2020, hvor den kommunale praksis med opkrævning af moms på affaldsydelser blev underkendt. Skattestyrelsen har nu udsendt et såkaldt styresignal om moms på kommunale renovationsydelser.

Af styresignalet fremgår det, at den nye praksis med fritagelse for moms ikke gælder kommunalt ejede aktieselskaber, som efter en konkret vurdering ikke kan anses for at være et offentligt organ i sig selv og som i eget navn har leveret renovationsydelser til private grundejere og grundejerforeninger.

Hillerød Affaldshåndtering A/S lever ifølge en erklæring fra selskabets revisor op til disse kriterier og vil derfor fortsætte med at opkræve moms på affaldsydelser.

Lovgivning kigger bagud

Det er den danske vandsektorlovgivning, der regulerer de priser, som forsyningen må opkræve for vand og spildevand. Og den regulering sker altid med tilbagevirkende kraft.

”Nu hvor inflationen er faldet tilbage på et mere normalt niveau, kan det virke mærkeligt, at forsyningen hæver priserne. Men den offentlige regulering af priserne på vand og spildevand er skruet sådan sammen, at den afspejler udviklingen i samfundsøkonomien, som den så ud for ét-to år siden. Så de stigende priser i 2024 skyldes inflationen og de høje energipriser, som ramte verdenssamfundet i 2022,” siger Peter Underlin.

Fastholder varmepris

Hillerød Forsyning fastholder uændret den fjernvarmepris, der blev indført pr. 1. april 2023. Dengang blev prisen sænket med 35 procent, efter at de internationale priser på brændsler,

som naturgas og biomasse, var begyndt at falde efter det voldsomme prisspring i sommeren 2022 i kølvandet på krigen i Ukraine.

Siden forårets prisnedsættelse, har de internationale priser på gas og biomasse stabiliseret sig på et niveau, der er lavere end sommeren 2022, men fortsat højere end før krigen i Ukraine brød ud. Derfor fastholder forsyningen det nuværende prisniveau.

Samlet oversigt over prisudviklingen

Procentændringen beskriver ændringen i forhold til gældende 2023-priser. Pris og prisændring i kroner og øre angiver, hvad en gennemsnitlig kunde hos Hillerød Forsyning skal betale for hhv. vand, spildevands- og affaldshåndtering samt fjernvarme i 2024.

  Procentændring Prisændring Pris
Vand +6,7 % +148,44 kr. 2.354,58 kr.
Spildevand +7,2 % +323,56 kr. 4.801,25 kr.
Affald +7,0 % +340,00 kr. 5.182,50 kr.
Varme*) 0 % - 16.866,50 kr.
I alt     29.204,83 kr.

*) Fjernvarmeprisen blev sænket med 35 procent pr. 1. april 2023, hvilket betyder, at helårsprisen for fjernvarme for en standardkunde falder fra 20.556,28 kr. i 2023 til 16.866,50 kr. i 2024. Samlet set falder prisen for en standardkunde med alle fire forsyningsarter derfor med knap 9 procent fra 32.082,61 kr. i 2023 til 29.204,83 kr. i 2024.

 

Se takstblade for 2024 her

Emne
  • Hillerød Forsyning