Separatkloakeringsprojekt, Hillerød Forsyning, 2022

Nu er Hillerød snart bedre rustet mod ekstrem regn

Pressemeddelelse

Hillerød Forsyning har siden sidste sommer sammen med Hillerød Kommune arbejdet på at adskille regn- og spildevand i den centrale del af Hillerød. Nu er arbejdet så langt fremme, at bymidten snart er bedre rustet mod oversvømmelse, når næste, ekstraordinært store regnvejr rammer Nordsjælland.

Hillerød, 17. august 2023 – Billeder af elve og floder, der løber over deres bredder, og større genstande, der sejler rundt i vandfyldte gader, har præget mediebilledet i denne sommer, siden orkanen Hans gik sin ødelæggende gang op igennem Europa. Enorme vandmængder har givet store oversvømmelser i en række nabolande – ikke mindst i Norge.

”Danmark slap for det værste i denne omgang, men i de seneste par årtier er der kommet flere og flere ekstreme regnvejr. Og alle eksperter er enige om, at der kommer endnu flere af den slags hændelser i fremtiden. Derfor er klimasikring af Hillerød vigtig, og derfor er det godt, at vi snart er færdige med at forbedre forholdene i den mest centrale del af byen,” siger Peter Underlin, administrerende direktør, Hillerød Forsyning.

Regnvand ud i Slotssøen

Helt konkret er Hillerød Forsyning i samarbejde med Hillerød Kommune snart færdige med at separatkloakere, dvs. adskille regn- og spildevand, i Slotsgade, Murer-Tonnys Stræde og Frederiksgade. Fremover vil ekstreme regnmængder derfor ikke i samme omfang belaste kloakkerne i området, for regnvandet vil i stedet blive renset separat og ledt ud i Slotssøen.

Formålet med separatkloakeringen er netop at fjerne vand fra fællessystemet, dvs. de kloakker, der hidtil har håndteret både regn- og spildevand. Mindre vand i fællessystemet giver færre overløb til Pøle Å og reducerer belastningen af renseanlægget.

Helt konkret kan bymidten efter endt arbejde håndtere en ’60-års regn’ – altså et så kraftigt regnvejr, at det statistisk set kun indtræffer én gang hvert 60. år.

Meteorologer og klimaforskere forventer dog, at vi i de kommende år får flere og kraftigere nedbørshændelser specielt om sommeren. Dermed vil en ’60-års regn’ efter al sandsynlighed i fremtiden være endnu kraftigere end i dag, og det er anlægget i bymidten dimensioneret til at håndtere.

”Separatkloakering vil ikke kunne forhindre oversvømmelser, hvis vi får regn i så store mængder, som orkanen Hans har givet, men det vil hele klart hjælpe. Derfor er adskillelse af regn- og spildevand gennem separatkloakering kun ét af midlerne, vi arbejder med, når vi skal klimasikre Hillerød og skabe en bæredygtig fremtid for byen,” siger Peter Underlin.

Begrænset interesse

I forbindelse med projektet i bymidten er regnvand fra de tagnedløb, der vender ud mod gaden, blevet tilsluttet det nye regnvandssystem. Hillerød Forsyning har løbende opfordret borgere og erhvervsdrivende til at tilslutte regnvand fra baggårdenes tagnedløb, men interessen har været begrænset.

”Det er ærgerligt, at så få har valgt at tilslutte sig projektet, når alt peger på, at fremtidens vejr bliver mere ekstremt, end vi har været vant til,” siger Peter Underlin.

Nærmer sig afslutningen

Arbejdet i Slotsgade, Murer-Tonnys Stræde og Frederiksgade nærmer sig sin afslutning, og Hillerød Forsyning er i Slotsgade ved at etablere de sidste vandrender, der skal lede regnvandet ned i Slotssøen. Samtidig er Hillerød Kommune gået i gang med at etablere gadebelægningen, og arbejdet i området skal efter planen være færdigt i november.

Derefter rykker arbejdet med at separatkloakere bymidten videre til Torvet og Helsingørsgade.

For yderligere information

Søren Hedegaard Nielsen, kommunikationschef, Hillerød Forsyning
T: 48 23 10 00. M:
shn@hfors.dk

Læs mere om projektet her:

Separatkloakeringsprojekt, Hillerød Forsyning, 2022
Spildevand

Hillerød Kommune er i gang med at forbedre vandløbenes miljøtilstand, og derfor skal vi i Hillerød Forsyning separere fællessystemerne...

Emne
  • Spildevand