Vandglas

Rent drikkevand i Hillerød

Nyhed

I Hillerød Forsyning kontrollerer vi løbende drikkevandet på alle vores vandværker og screener for bl.a. PFAS. Den seneste vandanalyse viser, at der fortsat ikke er PFAS i drikkevandet i Hillerød.

De seneste år har der været stort fokus på PFAS i drikkevandet. Efter flere fund af stoffet i vandboringer rundt om i Danmark og målinger, der ligger langt over grænseværdierne, er der kommet fornyet interesse – og bekymring – for stoffet.                 

PFAS er en samlet betegnelse for en lang række stoffer, som er vand- og snavsafvisende og er udviklet til ikke at blive nedbrudt. De er blevet brugt i mange forskellige produkter som f.eks. regntøj, stegepander og brandslukningningsskum.
Stoffet er under mistanke for bl.a. at kunne påvirke immunforsvaret og at være kræftfremkaldende.

Store krav til vandkvaliteten

Hos Hillerød Forsyning stiller vi store krav til kvaliteten af det vand, der kommer ud af din vandhane. Hvis ikke kvaliteten er høj, er vandet usundt at drikke, og det kan ikke bruges i husholdningen.

I 2021 skærpede Miljøstyrelsen kravene til PFAS-stoffer i drikkevand og sænkede grænsen for indhold af PFAS-stofferne PFOA, PFOS, PFNA og PFHxS til 2 ng/l. 
Vi kontrollerer løbende vandkvaliteten på vores tre vandværker. På den måde sikrer vi os, at koncentrationen af de forskellige stoffer og bakterier ligger under grænseværdierne. Der testes ikke kun for PFAS, men også for bl.a. colibakterier, jern, mangan, nikkel, nitrat og arsen.

Den seneste vandanalyse viser heldigvis endnu en gang flotte tal, og der er fortsat ikke PFAS i drikkevandet i Hillerød.

Analysen blev foretaget 9. februar 2023 og blev taget på det vand, der sendes ud af vandværket – dvs. det vand, der sendes ud til dig.

Pas godt på vores vand

Vand er en livsvigtig ressource, og vi skal passe godt på den. Hvert år den 22. marts fejres Vandets dag. FN står bag dagen, og over hele verden sættes der fokus på vigtigheden af rent og tilgængeligt drikkevand.

I Danmark er vi heldige, at vi har godt, rent drikkevand. Sådan skal det helst blive ved med at være.
Derfor er det vigtigt, at vi alle er med til at passe godt på vandet, hvor vi bor. På den måde kan vi blive ved med at have samme høje kvalitet og sikre os, at også vores børn og børnebørn kan tappe et glas vand direkte fra vandhanen.

Vil du være med til at passe på vandet, kommer her tre gode råd:

  • Undgå at bruge sprøjtegifte i din have
  • Spar på vandet og brug f.eks. vandbesparende vandhaner eller tag kortere bade
  • Skyl ikke kemikalier, malingrester og lignede ud i afløbet. Aflever det på genbrugsstationen.
Emne
  • Vand