Globalt stigende gaspriser giver højere fjernvarmepriser i Hillerød

Pressemeddelelse

Store, globale prisstigninger på naturgas slår nu igennem i Hillerød. Prisen på naturgas er steget markant gennem det seneste år, og specielt de seneste par uger har gasprisen taget nogle voldsomme spring, som nu får konsekvenser for fjernvarmeprisen i Hillerød.

Hillerød, 12. oktober 2021 – På denne tid af året arbejder varmeselskaberne i Hillerød Forsyning vanen tro på at beregne næste års fjernvarmepris. Store, globale prisstigninger på naturgas gennem det seneste års tid betyder, at det allerede nu ligger fast, at fjernvarmeprisen kommer til at stige i 2022. I de første ni måneder er gasprisen steget markant, og bemærkelsesværdige udsving i priserne i den seneste måneds tid gør, at det endnu er for tidligt at sige, hvor stor prisstigningen bliver.

”På tre dage i sidste uge steg gasprisen først med næsten 30 procent fra den ene dag til den anden – for så at falde med 18 procent igen på tredjedagen. Alene af den årsag er det på nuværende tidspunkt for tidligt endegyldigt at sige noget om, hvor stor prisstigningen ender med at blive,” siger Anders B. Møller-Hansen, COO Energi i Hillerød Forsyning.

Væsentlig prisstigning

Alene det faktum, at prisen er steget støt hen over det seneste år, betyder dog, at der vil være tale om en væsentlig prisstigning. Hillerød Varme A/S vil dog i de kommende uger arbejde på at sikre, at prisstigningen bliver så lille som muligt. Den endelige forbrugerpris, der forventes at gælde for 2022, vil forventelig blive meldt ud omkring 1. november i år.

”Vi taler sandsynligvis om en midlertidig prisstigning, som bl.a. skyldes stor efterspørgsel fra Kina på flydende naturgas og forsinkelser med at få taget en ny gasledning fra Rusland i brug. Men der er ingen, der ved hvor lang tid, der går før prisen igen finder tilbage til et mere normalt niveau,” siger Anders B. Møller-Hansen.

Varmeselskaberne drives efter ”hvile i sig selv”-princippet, og udgifter og indtægter skal derfor balancere år for år. Det betyder, at Hillerød Varme A/S er nødsaget til at hæve prisen, selvom man forventer, at priserne på sigt vil stabilisere sig på et lavere niveau end nu.

Selvom prisstigningen på fjernvarme i Hillerød forventes at blive væsentlig, vil det dog fortsat være billigere for fjernvarmekunder end for kunder med olie- eller naturgasfyr. Det skyldes, at cirka to tredjedele af fjernvarmeproduktionen i Hillerød allerede er blevet omstillet til mere bæredygtige løsninger i form af overskudsvarme, biomasse og solenergi.

Emne
  • Varme